Perrigo sleept Marc Coucke voor arbitrage

Logo Perrigo Omega PharmaMarc Coucke heeft zijn bedrijf Omega Pharma verkocht aan het Amerikaanse Perrigo voor het dubbele van de echte waarde. Dat zegt Perrigo dan toch. Het Amerikaanse farmabedrijf heeft in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw 1,5 miljard euro afgeboekt van de waarde van Omega Pharma. Perrigo boekt daardoor een verlies van 1,2 miljard dollar in dat derde kwartaal. Maar de Amerikanen laten het daar niet bij. Ze gaan de aandeelhouders van Omega Pharma, zijnde Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland, voor een arbitragecommissie dagvaarden. Die commissie moet dan de echte waarde bepalen van Omega Pharma.



Perrigo schrijft nog eens 1,67 miljard dollar of 1,53 miljard euro af op de twee jaar oude miljardenovername van Omega Pharma. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van de Amerikaanse farmaspecialist. Perrigo boekt nu 804 miljoen af van de goodwill die hij voor Omega Pharma betaalde. Op de merkenportefeuille van het voormalige bedrijf van ondernemer Marc Coucke boekt Perrigo 866 miljoen dollar af.

Deze minwaarden komen bovenop de 600 miljoen euro afboekingen die de Amerikanen de voorgaande twee kwartalen al doorvoerden. Alles samen dus 2,1 miljard euro. Dat is meer dan de helft van de 3,8 miljard euro, inclusief 1,3 miljard schulden, die Perrigo in november 2014 betaalde voor Omega Pharma. Mogelijks volgt er in het vierde kwartaal van dit jaar nog een minwaarde.