Peter Goossens bouwde 13 miljoen euro vermogen op en verkoopt nu zijn sterrenrestaurant

Peter Goossens met zijn echtgenote Lieve Fermans. (Foto: Belga Images)

De 59-jarige topkok Peter Goossens verkoopt zijn driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem aan zijn huidige keukenchef Floris Van Der Veken. Eind 2023 trekken Goossens en zijn echtgenote Lieve Fermans de deur na 37 jaar definitief achter zich dicht. Rechterhand Floris Van Der Veken, die een tiental jaar ervaring op de teller heeft, neemt de zaak over. Van Der Veken richtte daarvoor eind vorig maand zijn eigen vennootschap op. Hij blijft Hof van Cleve onder dezelfde naam en met dezelfde medewerkers uitbaten vanaf 1 januari 2024. Goossens en zijn echtgenote bouwden een vermogen op van 13 miljoen euro waarvan 3 miljoen in vastgoed, 7 miljoen in cash en geschat 3 miljoen in commerciële waarde. De topchef gaat zich nu toeleggen op consultancy, onder meer in het nieuwe restaurant van het hotel La Réserve in Knokke dat in handen is van Bart Versluys en Marc Coucke.

Goossens opende Hof van Cleve in 1986. In 2004 kreeg hij in de restaurantgids Gault&Millau een score van 19,5 op 20, terwijl hij een jaar later in de Michelingids het maximale aantal van drie sterren behaalde. Sindsdien kon het restaurant vasthouden aan die scores. Hof van Cleve is daarnaast al jarenlang een vaste waarde in de top vijftig van beste restaurants ter wereld. Ook cijfermatig kon Goossens jaarlijks mooie resultaten voorleggen. Zijn Hof van Cleve staat voor een bruto marge, zijnde de inkomsten min de uitgaven, van 2 miljoen euro, goed voor een netto winst van net geen miljoen euro. Het jaarlijks uitgekeerd dividend schommelt de voorbije vijf jaar tussen 0,25 en 0,3 miljoen euro. Naast het Hof van Cleve werkt Goossens met zijn patrimoniumvennootschap PHP. Die staat voor onder meer 3 miljoen euro vastgoed en 1 miljoen euro cash.



De vraag daarbij is hoeveel Van Der Veken betaalt voor de overname van de naam en reputatie ‘Hof van Cleve’. Die is natuurlijk gekoppeld aan de persoon van de chef Goossens. We gaan er van uit dat Van Der Veken twee jaar tijd zal hebben om zijn eigen reputatie op te bouwen en te bevestigen. Eén jaar terug werd al bekend dat Goossens in de zomer van 2023 de leiding zou nemen over het vernieuwde restaurant in het luxehotel La Réserve in Knokke, dat in handen kwam van de ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys. Goossens kon op dat moment vertrekken met de vaststelling dat hij de moeilijke coronajaren relatief goed had doorstaan. Ondanks 8 maanden verplichte sluiting sloot het Hof van Cleve 2020 af met een netto winst van 0,68 miljoen euro tegenover 0,92 miljoen euro in 2019. Dat had veel te maken met de loonkost die in dat jaar halveerde met tijdelijke werkloosheid van 1 miljoen tot 0,5 miljoen euro.