Parket: Piqueur verborg geld in Luxemburg en Monaco

#138002 Optima: Jeroen Piqueur éEmy Elleboog C photo by: ID/ Emy Elleboog image via http://www.idphotoagency.com Standard licence: 1 publication permit. Do not reuse or archive this image. Do not use without written permit.De gevallen topman van Optima Bank Jeroen Piqueur moet zich vrijdag voor de Gentse correctionele rechtbank verantwoorden voor grootschalige fiscale fraude door het verbergen van buitenlandse rekeningen op naam van offshore-structuren. Volgens het parket hield Piqueur geld verborgen op rekeningen in Luxemburg en Monaca. De fraude dateert van voor het faillissement van de bank. Het openbaar ministerie wil een verbeurdverklaring van 2,2 miljoen euro en vraagt tien jaar beroepsverbod voor Piqueur.De feiten die nu centraal staan, speelden zich af tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand dus aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was.

Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro. De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein en de Britse Maagdeneilanden. Het parket stelt dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen.

Het opmerkelijke is dat Piqueur dat ook had gedaan. Via zijn advocaat had hij vorig jaar een regularisatie geregeld. Alleen volgde er geen betaling door Piqueur. Het openbaar ministerie kon dan ook niet anders dan hem voor de rechtbank te brengen.