Rijkste Belg Alexandre Van Damme volgt Warren Buffet op bij Kraft Heinz

Warren Buffet

De Rijkste Belg Alexandre Van Damme wordt in april dit jaar bestuurder bij de Amerikaanse voedingsgigant Kraft Heinz. Van Damme, grootaandeelhouder van de biermultinational AB Inbev, treedt in de voetsporen van de 87-jarige Warren Buffet, één van de meest iconische Amerikaanse investeerders en speculanten. Meteen wordt duidelijk wat al lange tijd werd vermoed: de immer discrete Van Damme is rechtstreeks één van de belangrijke aandeelhouders van Kraft Heinz. De Rijkste Belg is ook aandeelhouder van de Amerikaanse groep via het fonds 3G Capital dat mee in handen is van Jorge Paulo Lemann, Marcel Herrmann Telles en Carlos Alberto Sicupira, de Braziliaanse collega aandeelhouders van van Damme in AB Inbev.



De 87-jarige Buffett is zijn reisverplichtingen aan het afbouwen. De Amerikaanse investeerder lag mee aan de basis van de creatie van Kraft Heinz. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway werkte in 2013 samen met investeerder 3G Capital om ketchupmaker Heinz over te nemen. Twee jaar later werd Heinz samengevoegd met Kraft Foods. Begin 2017 steunde Buffett met Berkshire Hathaway ook het vijandige overnamebod van Kraft Heinz en investeerder 3G, van omgerekend 134 miljard euro, op het Brits-Nederlandse Unilever. Dat voorstel werd echter resoluut verworpen door Unilever.

Kraft Heinz heeft Alexandre van Damme genomineerd om de vacante plek als commissaris in te vullen. Berkshire Hathaway is nog vertegenwoordigd in de raad met Tracy Britt Cool en Greg Abel. Berkshire Hathaway won vorig jaar 29 miljard dollar aan waarde als gevolg van de recente Amerikaanse belastinghervormingen van Donlad Trump. Buffet had daar maar weinig begrip voor. Hij is al lang pleitbezorger van meer belastingsbijdragen voor de superrijken.