Rob Heyvaert incasseert met Motive Partners een slordige 250 miljoen dollar op Global Shares

Rob Heyvaert (Foto: Motive Partners)

Bankreus JP Morgan neemt de Ierse fintech Global Shares over in een deal die een waarde van heeft van 730 miljoen dollar of 665 miljoen euro. Dat is meteen een van de grootste exits door een Ierse fintech. De Belg Rob Heyvaert beheerde met zijn investeringsfonds Motive Partners 40 procent van de Ierse software voor aandelenplanning. Motive Partners nam in 2018, met de steun van het Ireland Strategic Investment Fund, voor 25 miljoen dollar een belang van 40 procent in Global Shares. Die investering waardeerde het bedrijf toen op 62,5 miljoen dollar. Die inzet is dus nu vertienvoudigd. De deal moet in de tweede helft van dit jaar zijn afgerond. 

Het bedrijf, opgericht in 2005, was oorspronkelijk een servicebedrijf met lage marges. Onder leiding van Tim Hountoun groeide het uit tot een wereldleider die gespecialiseerd is in het aanbieden en beheren van werknemersaandelen. Het Ierse platform wordt gebruikt in zo’n 600 bedrijven wereldwijd, van beginnende start-ups tot multinationals als L’Oréal, Bosch en Bose. Het beheert 200 miljard dollar aan vermogen van ongeveer 650.000 werknemers met werknemersaandelen. Er werken 600 mensen op 17 locaties over heel de wereld. De belangrijkste concurrenten zijn Morgan Stanley en het Australische Computershare. JP Morgan is vooral geïnteresseerd inde databank van klanten die het bedrijf opbouwde.Global Shares heeft vorig jaar zijn omzetprognose naar boven bijgesteld na een sterke groei van de vraag naar zijn producten. Het voorspelde een jaaromzet van 44 miljoen dollar, vergeleken met een eerdere schatting van 39 miljoen dollar aan omzet. Het bedrijf is wel nog verlieslatend. Voorafgaand aan de overname had Global Shares een mogelijke beursintroductie in 2024 overwogen met een waardering van 1 miljard dollar.

Rob Heyvaert leidt het investeringsfonds Motive Partners, gespecialiseerd in financiële technologie. Het fonds haalde honderden miljoenen op voor investeringen in fintechbedrijven, waaronder Dun & Bradstreet, InvestCloud en FNZ. Heyvaert richtte in 1988 op zijn 24ste Cimad Consultants op, dat uitgroeide tot een bedrijf met 1.400 werknemers. Cimlad werd in 1998 verkocht waarna Capco werd opgestart. Heyvaert was toen 34 jaar. Capco ontwikkelde zich tot een grote speler in technologie voor de financiële wereld. In 2006 nam het Amerikaanse Symphony Technology Group een meerderheidsbelang in Capco. In 2010 kwam het in handen van het Amerikaanse FIS waar Heyvaert zelf in het topmanagement van ging zetelen. De relatief discrete Heyvaert woont en werkt in New York.