Telenet-eigenaar wil 7,5 miljard euro betalen voor Formule-1 circuit

John MaloneJohn Malone, de 75-jarige Amerikaanse miljardair die ook eigenaar is van Telenet-moeder Liberty Global, is bereid tot 7,5 miljard euro op tafel te leggen om eigenaar te worden van het wereldwijde Formule-1 circuit. Dat wordt nu gecontroleerd door het internationale investeringsfonds CVC. Wanneer Malone slaagt met zijn bod wordt zijn mediagroep solo eigenaar van alle tv-rechten van het circuit. Malone kocht ook al de wereldwijde rechten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar voor de F-1 liggen er nog kapers op de kust. Ook de groep Sky is geïnteresseerd naast investeerders uit Qatar en zelfs Apple.



CVC kocht het circuit in 2006 voor 1,7 miljard dollar. Sedertdien verdiende het fortuinen aan de F-1 en dat door beetje bij beetje aandelen van het bedrijf te verkopen. CVC controleert nu nog 35 procent van het Formule-1 circuit. Ook Bernie Ecclestone, CEO van de Formula One Group, is een kleine aandeelhouder. Formula One Group controleert de commerciële rechten van alles wat met F-1 te maken heeft.

Ondanks de winstcijfers staat CVC met de F-1 onder druk. De dominantie van Mercedes, met de rijders Lewis Hamilton en Nico Rosberg, haalt de spanning uit het circuit. De meeste Europese racebanen, waaronder die van Spa in België en Silverstone in het VK, zijn verlieslatend. De F-1 krijgt ook kritiek omdat het races organiseert in Azerbeidjan en Bahrein en bijvoorbeeld niet in Frankrijk.