Telenet gaat uitdaging aan met Christian Van Thillo

John Porter, CEO van Telenet

Telecom- en kabeloperator Telenet onderhandelt omtrent de overname van alle aandelen in de groep SBS. Die laatste overkoepelt onder meer de commerciële tv-stations Vier en Vijf en het productiehuis Woestijnvis. Telenet controleert nu 50 % van SBS en wil de andere aandeelhouders, Mediahuis met 30 % en Wouter Vandenhaute en Erik Watté met 20 %, uitkopen. De kabeloperator, nu nog gehuisvest in Mechelen, wapent zich duidelijk tegen mediamagnaat Christian Van Thillo die in Vlaanderen en Nederland zijn eigen digitaal distributie apparaat uitbouwt.



Nog maar enkele dagen terug werd bekend dat Van Thillo de volledige controle verwierf over Medialaan, de groep boven onder meer VTM. Voor Van Thillo is VTM samen met de digitale distributeur Stievie de basis van de uitbouw van een eigen digitaal platform dat zich kan meten met de YouTube’s van deze wereld. John Porter, de Australische CEO van Telenet, is duidelijk niet van plan dit zo maar te laten gebeuren. Deze dochter van het Amerikaanse Liberty Global heeft altijd onderhandeld vanuit de sterkste positie en het is niet van plan die positie zo maar op te geven. Telenet beschikt daarbij over nogal wat troeven. Met Woestijnvis produceert het eigen lokale content die het in de VS kan aanvullen met internationale content. Het beschikt over premium kanalen op de kabel en controleert een deel van de internet distributie.

De vraag is wat de houding in dit dossier is van Thomas Leysen, de sterke man van Mediahuis.

Het moment van Telenet om zijn partners in SBS uit te kopen lijkt niet zo slecht gekozen. De groep heeft een aantal verlieslatende jaren achter de rug en lijkt nu in rustiger vaarwater te komen. Wouter Vandenhaute en zijn partner Watté likken nog hun wonden. Mediahuis werkte recent een dure overname af van de Nederlandse printgroep TMG met de krant De Telegraaf. De vraag is wat de houding in dit dossier is van Thomas Leysen, de sterke man van Mediahuis. Ondertussen werkt ook Proximus, de andere grote concurrent van Telenet, aan een optimalisering van zijn digitaal TV-aanbod.