Thomas Leysen leidt expertencommissie Toporovski

Vier experten onder leiding van de ondernemer Thomas Leysen moeten de echtheid onderzoeken van de werken in de omstreden Toporovski-collectie in het Gentse MSK. Thomas Leysen is niet enkele ondernemer, hij is ook voorzitter van de Topstukkenraad en discreet kunstverzamelaar. De Topstukkenraad beslist welke werken niet zomaar Vlaanderen kunnen verlaten. Zijn commissie moet in maart een eerste tussentijds verslag afleveren aan de Vlaamse overheid en het Gentse stadsbestuur. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) bekendgemaakt.



De Toporovski-collectie werd geëtaleerd in het Gentse MSK. Daarop stuurden 10 internationale kenners een open brief rond waarin werd gesteld dat de werken vals zijn. Het museum haalde de werken daarop van de muren. Minister Gatz kwam in nauwe schoentjes wanneer bleek dat hij privé de collectie had gezien en zijn morele steun had toegezegd aan het Russisch eigenaars echtpaar Toporovski. Die zegden de minister dat ze de ambitie hadden de collectie onder te brengen in een klein museum in Jette, de thuisgemeente van Gatz.

De expertencommissie bestaat nu naast voorzitter Leysen uit vier leden: Sergio Servellon (voorzitter ICOM Vlaanderen), Frederik Leen (ere-diensthoofd afdeling Moderne Kunst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Brussel), Willem-Jan Renders (conservator en curator Russische kunst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven) en Johan Erauw (emeritus professor Rechten aan de Universiteit Gent). De commissie wordt voorgezeten door ondernemer Thomas Leysen. De commissie krijgt niet enkel de opdracht om de authenticiteit van de werken te controleren, ze moet ook nagaan of het MSK voldoende heeft gedaan om de authenticiteit en herkomst van de werken na te gaan. In eerste instantie gaat het om het onderzoek van twee werken. In totaal zullen vijf werken worden gescreend.