Thomas Leysen op Bilderberg Conferentie over Donald Trump

Thomas Leysen, voorzitter van de bank KBC en van de bedrijven Umicore en Mediahuis, is één van drie Belgen die vandaag de opening bijwoont van de Bilderberg Conferentie. Die geheime en gesloten vergadering van decision makers gaat door in Chantilly, in de Staat Virginia, op zo’n 50 kilometer van Washington. Centraal thema op de conferentie is het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De twee andere Belgische vertegenwoordigers zijn Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en Pierre Wunsch, de vicegouverneur van de Nationale Bank. Voormalig voorzitter van de Bilderberg Conferentie Etienne Davignon is er voor het eerst niet meer bij. De vergadering is grootendeels een mannenclub. Van de 130 deelnemers zijn er slechts 23 vrouwen.



Gasten in Chantilly zijn onder meer de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, de voorzitter van Google-moeder Alphabet, Eric Schmidt, de Nederlandse koning Willem-Alexander, oud VS-minister Henry Kissinger en IMF-topvrouw Christine Lagarde. Trump zelf is vertegenwoordigd door zijn minister voor Handel Wilbur Ross en zijn veiligheidsadvizeur generaal H.R. McMaster.

De Conferentie van Bilderberg komt sedert 1954 jaarlijks samen. De conferentie dit jaar duurt vier dagen. In totaal zijn er 130 deelnemers waaronder 48 Amerikanen. De lijst van deelnemers wordt samengesteld door een stuurcomité van 31 mensen, waaronder ook Thomas Leysen. Over de inhoud van de conferentie wordt niets gecommuniceerd en de deelnemers hebben zwijgplicht.