TVH herstelt na zware overnamestrijd

TVH Parts, de belangrijkste werkmaatschappij van de gelijknamige West-Vlaamse groep, boekte over het boekjaar 2015/2016 (per 30 september 2016) een omzetgroei van 34 miljoen euro tot 459 miljoen euro. De operationele cash flow steeg van 89 naar 95 miljoen euro. Op groepsniveau boekt TVH, genoemd naar de eigenaarsfamilies Thermote en Vanhaelst, een winst van 42 miljoen euro. Dat maakt het verlies van het vorige boekjaar goed. 65 miljoen éénmalige minwaarden zorgden toen voor een verlies van 43 miljoen euro. TVH is specialist in de verkoop en onderhoud van heftrucks en hoogtewerkers. Het voorbije jaar stond mediageniek vooral in het teken van het mislukte overnamegevecht om de Britse concurrent Lavendon.



Eind 2016 lanceerde TVH een overnamebod op het Britse beursgenoteerde bedrijf Lavendon. Dat bedrijf was voor TVH vooral interessant omdat het in tegenstelling tot de West-Vlamingen over een stevige poot aan de grond beschikt in het Midden-Oosten. TVH bood 205 pence per aandeel van Lavendon. Dat bod werd echter gecounterd door de Franse groep Loxam. Daarop volgde een serie van zes biedingen door beide concurrenten. Loxam haalde het uiteindelijk met een bod van 261 pence per aandeel. De inzet eindigde daarmee op een bod van in totaal 538 miljoen euro. In enkele maanden tijd verdubbelde de beurskoers van Lavendon. Een heuse uitdaging.

“Ons bod werd snel overtroffen, zo vertelde CEO Dominiek Valcke daarover later. Daarna werd het steeds meer. We hebben allebei ons bod driemaal verhoogd. Op een gegeven moment moet iemand buigen. Het kan niet blijven duren. Iemand moet uiteindelijk zijn beste prijs op tafel leggen en dan is het gedaan. Ik denk dat we gedaan hebben wat we konden en dat ons niets te verwijten valt.”