Verliescijfers Rodania galmen zwaar na

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de mediagenieke ondernemer Philip Cracco. Zijn horlogebedrijf Rodania boekte het tweede opeenvolgende jaar zware verliescijfers, zo blijkt uit de zopas gepubliceerde jaarrekening. Een verlies van 7 miljoen euro zorgt voor een overgedragen verlies van 16 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 12 miljoen euro. Ondertussen wordt Cracco ook achtervolgd door een fiscale miljoenenclaim die hij erfde uit zijn vroegere uitzendbureau Accent.



Enkele dagen terug werd bekend dat Rodania stopt als wielersponsor. Dat mag ook wel nu blijkt dat het bedrijf zich moet herconcentreren op zijn kernactiviteit: het verkopen van uurwerken. De omzet van Rodania daalde het voorbije boekjaar, per eind juni 2017, van 16 naar 7 miljoen euro. De omzet was daardoor even groot als het verlies. Maar er wordt gewerkt aan het rechttrekken van Rodania, al geeft Cracco in interviews zelf grif toe dat dit veel moeilijker is dan hij zelf had gedacht. Alle bankschulden werden terugbetaald. Het gebouw in Wemmel wordt verkocht en werd ingeruild voor een kleiner gebouw in Gent. En de verlieslatende Canadese dochter werd afgestoten.

Ondertussen blijkt in de krant De Standaard dat Cracco nog moet afrekenen met een oud dossier. In 2009 zette hij met zijn vroeger uitzendbureau Accent en zijn adviseur PwC een fiscale constructie op in Luxemburg die door de fiscus werd aangevochten. De administratie bereikte met Accent een schikking van om en bij 20 miljoen euro. De nieuwe eigenaars van Accent proberen nu een deel van die claim te verhalen op Cracco. Die laatste weigert echter zijn deel van die schikking terug te betalen.