VOETBALGELD – Paul Gheysens pompt opnieuw 8 miljoen in voetbalploeg Antwerp

Paul Gheysens naast zijn echtgenote in de tribune van FC Antwerp (Foto: Belga Images)

Bouwheer en projectontwikkelaar Paul Gheysens, gekend van zijn bedrijf Ghelamco, verhoogt het kapitaal van zijn eersteklasse ploeg FC Antwerp met 8 miljoen euro. De voorbije vier jaar komt de kapitaalinjectie door Gheysens in de ploeg daarmee op 48 miljoen euro. Dat kapitaal is ook nodig want de voetbalploeg verslindt redelijk wat miljoenen. Vorig seizoen, 2019-2020 met de eerste coronagolf, bedroeg het verlies 14,8 miljoen euro. Het jaar daarvoor 8 miljoen euro. Hoe groot het coronaverlies is dit seizoen, is nog niet bekend. Waarnemers wijzen er op dat het sportief beleid bij Antwerp moet worden versterkt, onder meer na het gedwongen vertrek van Luciano d’Onofrio als sportief directeur. D’Onofrio kwam bij de ploeg als goede relatie van Paul Gheysens maar kon niet de verwachte resultaten brengen. Hij is tot op vandaag nog niet vervangen.

Misschien is het wispelturig gedrag van Antwerp best af te lezen aan hun spits Lamkel Zé. Eerst daagde die op met de haarimplantaten. Later kwam hij ostentatief in een Anderlecht-shirt in het stadion zitten. Trainer Ivan Leko koos na een half jaar voor meer centen in China, mee gemotiveerd door een conflict met sportief directeur Luciano D’Onofrio. Diezelfde D’Onofrio vertrok later “wegens te ouderwets – geen oog voor data”. Omdat hij teammanager Frédéric Leidgens liet begaan toen die zes spelers op vakantie hielp vertrekken, ondanks een coronaverbod.



Volgende week start het nieuwe voetbalseizoen. De minderheidsaandeelhouders van Anderlecht pompten in april nog 25 miljoen vers kapitaal in de club terwijl Marc Coucke 37 miljoen schulden omzette. En bij Club Brugge kon Bart Verhaeghe 20 miljoen vers kapitaal aantrekken van Orkila Capital, een nieuwe financiële partner. Paul Gheysens wil op dezelfde hoogte komen als die twee concurrenten. Maar dat kost geld. Zo bedroeg het verlies over 2019-2020 eigenlijk 16,2 miljoen euro maar door wijzigingen in de boekhoudkundige afschrijvingstabellen werd dat verlies nog licht naar beneden gedrukt.