Robespierre – Kleine deugniet

Beste Conner Rousseau, wat ben u toch een kleine deugniet ! Laten we de dingen even op een rijtje zetten. Eerst komen er drie klachten tegen uw persoon wegens grensoverschrijdend gedrag. Die drie klachten worden geseponeerd wegens gebrek aan bewijzen. Details zijn daarvan niet bekend. Dan komt de docureeks Godvergeten. U vindt daarvan dat het een schande is dat de kerk schuldbewijzen in de doofpot stopt. U wil een openbare onderzoekscommissie in het parlement zodat het hele land kan weten wat daar is gebeurd. En dan komt het bericht dat u politie agenten in uw thuisstad Sint-Niklaas racistisch hebt beledigd. “Ik was dronken en ik weet niet meer wat ik heb gezegd, zo zei u daarop, ik hoop dat ik snel van het parket te weten kom wat ik heb gezegd.” Dan komen twee journalisten u vertellen wat u hebt gezegd en als respons trekken uw advocaten naar de rechtbank waar ze een éénzijdig verbod afdwingen op de publicatie van wat die journalisten te zeggen hebben. En wij die dachten dat u precies op het tegenovergestelde zat te wachten, kleine deugniet.

Er waren tijden, vroeger, waar we de socialistische partij associeerden met de progressieve strijd voor de rechten van de mens, voor de fundamentele vrijheden en voor vrijheid van de pers. U, kleine deugniet, u hebt dat omgekeerd. U voert de preventieve censuur in om u zelf te onttrekken aan wat u de kerk verwijt.

Uw advocaten zijn ook niet van de minste. Het zijn dezelfde advocaten die de slachtoffers verdedigen van het misbruik in de kerk. En ze zijn ook strategisch. Wanneer journalisten u contacteren met de vraag om een interview over wat er is gebeurd aan die café in Sint-Niklaas weigert u eerst. Maar kort daarna belt uw woordvoerder met de journalisten om te zeggen dat ze toch kunnen komen. Eens aangekomen, bent niet u daar, maar uw woordvoerder. Met een eenzijdig bevelschrift dat de journalisten vooral hun werk niet mogen doen. Ze zijn als het ware in de val gelokt door u, kleine linkse deugniet. Wetende dat ze al aan uw woordvoerder hadden gezegd waarmee ze u zouden confronteren.

Uw advocaten zijn naar eigen zeggen ook verbaasd. “Het is wel heel speciaal dat wij het pv nog niet gezien hebben, zeggen ze aan de journalisten. Dat meneer Rousseau nog niet eens een verhoor heeft afgelegd en dat jullie inzage hebben in een pv waarin wij nog geen inzage hebben. Het is toch raar dat wij altijd de laatsten zijn die iets vernemen, hé.” aldus de advocaten. “Dat pv heeft een heel aparte weg afgelegd. U moet weten dat wij over sms’jes beschikken van bepaalde hooggeplaatste mensen in dat verband. Die schrijven: ‘Ge moet u geen zorgen maken, dat was niets, daar wordt geen pv over gemaakt.’” Hoogeplaatste mensen kleine deugniet, die u beschermen?

Maar goed. Nu is het tijd voor het grote werk, de grote dossiers. Werkloosheid, armoede, kinderopvang, stikstof, mobiliteit, kortom, onrecht in de wereld. Dossiers van de grote mensen. En als de grote mensen spreken, moeten de kleintjes zwijgen. Zo niet met u kleine deugniet, niemand kan u tegenhouden om te spreken.