Robespierre – Over honden die geld ruiken

Hij was gisteren opnieuw te zien op het tv nieuws, Vincent Van Quickenborne, de politicus die zich meer en meer gedraagt zoals een marktkamer die denkt alles te kunnen verkopen onder het motto “zijn de mensen bedrogen, ze hebben er toch plezier aan gehad”. Nu was de minister in het gezelschap van honden. Geen gewone honden, maar honden die geld ruiken. Of toch op zijn minst één hond die geld kan ruiken. Dat was een klein model, een teefje, wit met bruine vlekken, al een beetje ouder, maar ze ruikt geld. Haar baasje was er ook bij. Ook hij was al wat ouder, een politieman met een baardje die kwam vertellen dat honden makkelijker drugs ruiken dan geld want geld stinkt niet, zo wist hij te vertellen met een fijne glimlach om de lippen. De man leek zo ontsnapt uit de anti-corruptiepolitie. Maar Van Quickenborne heeft dus nu honden die geld ruiken.

En dat komt goed uit. Vanmorgen was Marcia De Wachter op de radio. Om te vertellen dat de regering De Croo geld te kort had. Zoals het een goede econome past, kwam De Wachter met een hele uitleg die zo goed als onbegrijpbaar was. Over lopende en stilstaande begrotingen en over schijven en nog van alles. Waar mensen dus geen boodschap aan hebben. Terloops vertelde ze ook dat de regering De Croo goed werk had geleverd in de strijd tegen de covid pandemie. Ga dat maar vertellen aan de families die mensen verloren in de RVT-dramatiek. Of vraag het aan Maggy De Block, fractieleider in de Kamer van dezelfde partij als Vincent Van Quickenborne. Zou het geen goed idee zijn die honden eens in te zetten in het federaal halfrond? Wie weet wat ze daar allemaal zouden vinden.

Soit. Volgens Marcia De Wachter moet de regering de belastingen op loon voor de hoogste schijven verlagen van 50 naar 45 procent. Dat zou meer ouderen aanzetten tot langer werken. Excuseer? Die 5 %? Om alsnog 45 % af te geven aan een regering die niet goed is in geldbeheer, dixit diezelfde De Wachter. Het laatste politiek feit van Marcia De Wachter dateert van 2018 wanneer ze als enige vrouwelijke directeur van de Nationale Bank opzij werd geduwd door haar partijgenoot Steven Vanackere. Die laatste was zelf als minister van Financiën gevallen over het fout bankbeheer van zijn partij in het Arco-dossier.

Robespierre laat zich vertellen dat Marcia De Wachter best een intelligente vrouw is. En dat ze al drie jaar voorzitter is van de bank MeDirect, een kleine bank die in handen is van Maltese en Britse investeerders. De laatste balans van de bank toont een verlies van respectievelijk 26 en 28 miljoen euro voor de jaren 2021 en 2020. Voor 2022 zou er alsnog winst worden geboekt. Zouden ze bij MeDirect ook van die honden gekocht hebben?