Familie Couplet [563]

Vermogen € 34 115 000
Gekend als Sucrerie Couplet
Activiteit Productie van suiker
Inplanting Brunehaut
Tendens Stijgend
Huidige positie 563


Naast de families Lippens en Crahay is de familie Couplet de derde Belgische familie die nog actief is in de suikerproductie. In Brunehaut produceert Couplet bruine suiker, cassonade, parelsuikers en industriële toepassingen van suiker. De productie van deze speciale suikers is een strategische keuze van Couplet, die zich volledig teruggetrokken heeft uit de gewone suikerproductie.

In 2004 stapte de familie in ISCAL, een fusie van de suikerfabrieken van Moerbeke-Waas en Frasnes (de Suikergroep van de familie Lippens), de suikerfabriek van Veurne (ex-Tiense Suiker, sinds 2002 eigendom van de familie Warcoing) en de Sucrerie de Fontenoy, eigendom van de families Crahay en Couplet. ISCAL is de samenvoeging van de Latijnse namen van de rivieren de IJzer en de Schelde.

De Suikergroep of Groupe Sucrier van de familie Lippens verwierf 62 procent van de aandelen in ISCAL, Crahay 20 procent, Couplet 14 procent en enkele bietentelers 3 procent. Nadat Europa in 2006 de vaste suikerprijs ophief, sloot ISCAL drie productie-eenheden: Veurne, Frasnes en Moerbeke. In 2010 stapte Couplet uit ISCAL. De verkoop van zijn 14 procent leverde de groep een eenmalige meerwaarde op van 29 miljoen euro. Couplet zegt dat die vrijgekomen meerwaarden moeten toelaten verder te investeren in de productie van gespecialiseerde suikers.