Familie De Brabandere [633]

Ignace en Bert De Brabandere

Vermogen € 27 373 000
Gekend als Bavik
Activiteit Brouwerij
Inplanting Bavikhove (W-Vl)
Huidige positie 633


De familie De Brabandere is toe aan de vijfde generatie. Huidig gedelegeerd bestuurder Ignace De Brabandere (63) is al de vierde generatie van het brouwersgeslacht. “Mijn overgrootvader bouwde de brouwerij, maar het was eigenlijk mijn grootvader die het eerste bier brouwde”, zegt hij. Zoon Bert (30) neemt nu het roer over.

De familie is verankerd in het West-Vlaamse Bavikhove en was ook decennialang bekend onder de merknaam van haar pils Bavik. In 2014, met de komst van Bert, werd die naam echter ingeruild voor de oorspronkelijke naam Brouwerij De Brabandere. “Midden vorig jaar hebben we een enquête gedaan. De conclusies waren dat we een mooie brouwerij hadden en een nogal breed assortiment aanboden, maar dat de positionering onduidelijk was. Iedereen kent Bavik en Petrus, maar velen weten niet wat er achter deze namen schuilt, zo vertelde Bert De Brabandere daarover. Onder de huidige naam is het niet mogelijk om onze kernwaarden, passie, authenticiteit en innovatie, ten volle uit te spelen, vandaar de verandering naar Brouwerij De Brabandere. We gaan zo ‘back to the roots’ en willen opnieuw het verhaal vertellen van de brouwerij. In het verleden hebben we te veel gefocust op de merken, maar dat verandert nu dus.”

Naast Bavik produceert de brouwerij nu ook onder meer de merken Petrus en Wittekerke. Verschillende van die producten sleepten al internationale prijzen in de wacht. Als lokale brouwer profileert De Brabandere zich ook als sponsor. Zo was Petrus jarenlang te zien op de truitjes van eerste klasse club Zulte-Waregem. De brouwerij beheert ook nog een niet onbelangrijk netwerk van cafés. Het huidige productievolume bedraagt 200.000 hectoliter op jaarbasis. In 2015 werd een belangrijk investeringsprogramma afgewerkt ten belope van 15 miljoen euro in een nieuwe bottelarij en magazijn in Bavikhove.