Familie De Graeve [179]

Vermogen € 144 338 000
Gekend als Immogra
Activiteit Vastgoedpromotor
Inplanting Gent
Huidige positie 179


De familie De Graeve heeft één van de meer discrete parcours afgelegd in de Belgische vastgoedwereld. Die discretie mag al blijken uit de naam van hun bedrijf. Hun familiale immobiliëngroep luistert naar de commerciële naam Immogra. Daaronder gaan een hele resem vennootschappen schuil die overkoepeld worden door de holding Service & Development Group Belgium. De naam Immogra is juridisch enkel terug te vinden als een vennootschap die in 1997 failliet werd verklaard. Immogra werd in 1967 opgericht door vader Carlos De Graeve, nu in 2020 79 jaar oud. Operationeel is de groep in handen van de tweelingbroers Frank en Dirk De Graeve. De groep is al vijftig jaar actief en heeft in die periode om en bij 4.000 projecten gerealiseerd, vooral groepswoningen, appartementen en verkavelingen, maar ook kantoren, winkels en gemengde projecten. Toch zal je de naam De Graeve niet onmiddellijk terugvinden in de pers. Behalve die misschien die ene keer, en dat was meer dan dertig jaar geleden, zo weet de website Apache.be. In 1982 zat Carlos De Graeve samen met een reeks andere beschuldigden in het beklaagdenbankje op het proces tegen Raf Versteele, ex-senator en toenmalig CVP-burgemeester van De Panne. De zaak draaide om een verkaveling in de Westhoekduinen, waarbij Versteele ten minste 15 miljoen frank (375.000 euro) smeergeld had opgestreken van diverse bouwfirma’s. Versteele werd hiervoor veroordeeld tot dertig maanden gevangenis, waarvan een jaar effectief, een fikse geldboete en vijf jaar ontzetting uit zijn politieke rechten. De Graeve senior was als gedelegeerd bestuurder van Immogra één van de aannemers die de burgemeester steekpenningen had toegestopt. Hij ging echter vrijuit, wegens verjaring van de feiten.

Die feiten hebben de groei van het bedrijf niet in de weg gestaan. In 2010 kreeg de holding SDGB formeel vorm door de inbreng van drie tussen-holdings. Carinvest van Carlos De Graeve vertrok met een kapitaal van 33.925.000 euro, terwijl Green Park Investments van Frank een startkapitaal kreeg van 25.925.000 euro en DDG Invest van Dirk een startkapitaal van 22.675.000 euro. Het ging telkens grotendeels om de inbreng in natura van een reeks participaties in vastgoedprojecten van de groep.

Recent is Immogra terug te vinden in belangrijke vastgoedprojecten zoals One Broel, een project op een boogscheut van de Grote Markt van Kortrijk met zicht op de Leieboorden. Immogra ontwikkelde er 68 appartementen in vier verschillende gebouwen. Of Les Jardins de Woluwe, een project van 124 luxe appartementen in de groene rand rond Brussel. Of de Nieuwe Markt in Harelbeke, bestaande uit 49 appartementen, 19 assistentiewoningen, 9 commerciële ruimtes en ondergrondse en bovengrondse parkeerplaatsen. Of nog, de bouw van de omstreden Tolhuistoren in Antwerpen. Eerst zou die 90 meter hoog worden, later teruggebracht tot 50 meter.