Familie Haenen [327]

Vic Haenen

Vermogen € 70 114 000
Gekend als ViRiX
Activiteit Projectontwikkelaar
Inplanting Kontich
Huidige positie 327


In 1996 verlaat bankier Vic Haenen de gereputeerde zakenbank Degroof om financieel topman te worden van de nieuwe commerciële omroep VTM. Maar wegens strubbelingen tussen verschillende aandeelhouders houdt hij dit niet lang vol. Begin 1997 stapt hij dan ook over naar de Antwerpse bank Anhyp, waar hij zich volledig op de vastgoedfinanciëring stort.

Wanneer verzekeringsgroep AXA/Royale Belge Anhyp overneemt, verandert er een en ander. Zo is de nieuwe eigenaar niet akkoord met de vastgoedactiviteiten van de Antwerpse bank. Daarop nam Haenen zelf de vastgoedafdeling Anhyp Structured Finance over en doopte de vennootschap tot Immo Structured Finance (ISF) om. Met het ISF ontwikkelt Haenen twee belangrijke sites, namelijk: het voormalig Philipsterrein in Leuven en de site van Van Pelt in Zwijndrecht. Deze projecten hadden een gezamenlijke waarde van 2,5 miljard Belgische frank.

In 2002 besloot Haenen de naam van de vennootschap ISF te wijzigen in ViRiX. De projectontwikkelingsgroep ontwikkelt belangrijke kantoor- en residentiële projecten in Vlaanderen en Brussel. Ze specialiseren zich in de herbestemming van vervallen of in onbruik geraakte sites. Zo realiseerde ViRiX, kantoor- en residentiële projecten in onder meer Antwerpen, Mechelen, Leuven, Brussel en Vilvoorde, bedrijventerreinen in Antwerpen en Brugge en winkels & horeca in Mechelen en Vilvoorde. Hun filosofie: ‘Een gebouw is meer dan louter huisvesting. Een gebouw moet uitstraling hebben en maakt deel uit van de eigenheid van de gebruiker of de bewoner’.

Als VTM-topman kwam Haenen in contact met toenmalig premier Jean-Luc Dehaene. ‘What’s in a name’ mag hier wel gebruikt worden. Samen besloten ze om het nieuwe hoofdkwartier van VTM uit te bouwen in Vilvoorde in wat nu de Medialaan is, iets waar Dehaene als Vilvoordenaar altijd trots op is geweest. Wanneer hij na zijn politieke carrière op zoek gaat naar rust, ruilt hij zijn villa in Koningslo voor een riante loft langs het kanaal te Vilvoorde in, een project van Vic Haenen en ViRiX.