Familie Maselis [379]

Patrick Maselis

Vermogen € 57 371 000
Gekend als Maselis en Poco Loco
Activiteit Voedingsproducent
Inplanting Roeselare
Tendens Stijgend
Huidige positie 379


De Groep Maselis is een typisch voorbeeld van hoe een tanend veevoederbedrijf reconverseert tot een wereldspeler op het vlak van voedingsproducten. Antoon Maselis huwde met een dochter van de veevoederproducenten Debaillie en stapte zo de sector binnen. Maselis, met als sterke man Patrick Maselis, zoon van Antoon, is uitgegroeid tot een belangrijke producent van ‘health food’ op basis van graan. Het bedrijf omvat de dochterbedrijven Maselis Hungaria en Mulder Breakfast Cereals en heeft drie fabrieken, twee in België en één in Hongarije. De maïsmolen, één van de productielijnen in België, verwerkt maïs tot griesmeel en masameel, en dit voor diverse partners in de snack food. Daarnaast beschikt Maselis ook over een pellerij en vlokkerij, waar havermout, graanvlokken voor ontbijtgranen en voorgekookte geparelde tarwe worden geproduceerd.

In 1994 werd het bedrijf Poco Loco, producent van ontbijtgranen, opgericht door Patrick Maselis en Gerard Debrabandere. ‘De vraag overtrof alle verwachtingen. Het product was ook voor mij ideaal: voor volle honderd procent gelinkt aan maïs’, zegt Patrick Maselis. Poco Loco werd een groot succes en haalde in 2007 een omzet van 140 miljoen euro. In datzelfde jaar verkochten de twee stichters 75 procent van het bedrijf aan de Zweedse groep Santa Maria. Later kwam het bedrijf voor 100 procent in handen van de Finse groep Paulig.

Patrick Maselis houdt er een paar opmerkelijke hobby’s op na. Zo is hij als verwoed postzegelverzamelaar voorzitter van de Belgische Academie voor Filatelie. ‘Filatelie is veel meer dan gewoon het verzamelen van postzegels. Ik houd mij vooral bezig met het verhaal achter de zegel of de briefwisseling in het algemeen. Hoe die vaak de geschiedenis beïnvloed heeft, is niet te schatten’, zo zegt hij daarover. Verder verzamelt hij alles over Lado, de enclave in Zuid-Soedan die 12 jaar lang een concessie was van koning Leopold II. Vorig jaar organiseerde hij een heuse expeditie naar dat stukje woestijn.