Johan Van Wassenhove [348]

Vermogen € 65 510 000
Gekend als Denys
Activiteit Bouwbedrijf
Inplanting De Pinte
Huidige positie 348


Johan Van Wassenhove is CEO en hoofdaandeelhouder van het bouwbedrijf Denys. Het bedrijf ging in 1923 van start als een familiebedrijf gespecialiseerd in brandweerinstallaties en waterleidingen. Van daaruit groeide Denys uit tot een specialist in de aanleg van ondergrondse pijpleidingen zonder echter oog te verliezen voor algemene bouwwerken. Wanneer in Nederland aardgas werd aangeboord midden de jaren 1960 was Denys paraat om in België de belangrijkste gastransportleiding aan te leggen in opdracht van Distrigas. Om tegemoet te komen aan de vraag naar sleufloze technieken startte eind de jaren ‘60 de tunnelafdeling.

Denys kwam in Franse handen terecht maar in december 2000 werd het bedrijf overgenomen door Johan Van Wassenhove samen met vertegenwoordigers van het management en onafhankelijke investeerders. Daarop slaagde Denys er in te groeien op buitenlandse markten. Denys profileerde zich daarbij vooral binnen de markt van “Water Works” (complexe projecten in drinkwatervoorziening en waterzuivering) en hogedruk-transportleidingen (gas en olie).

Maar alles verliep niet van een leien dakje. Wanneer Denys de opdracht kreeg toegewezen om in Haren een groot nieuw gevangeniscomplex te bouwen, stuitte dat op lokale weerstand. Plots werden op publieke plaatsen in Haren slogans tegen Denys en Van Wassenhove gekalkt. “Johan Van Wassenhove in z’n villa de rest in de bak” en “Tegen maxi-gevang in Haren” zo stond plots op de muren van de kerk van het anders zo rustige dorpsplein.

Maar de kritiek ging liggen en belette Van Wassenhove niet om andere revolutionaire voorstellen te doen. Zo stelde hij onder meer voor een ondergronds buizensysteem aan te leggen om pakjes te transporteren en zo het verkeer te ontlasten.

In 2015 trad hij in het huwelijk met de toen 49-jarige Régine Mahaux, beroepsfotografe die naam maakte als modefotografe. In 2017 kwam ze in de belangstelling als fotografe van de familie Trump.