NIEUW – Denys-aandeelhouder familie Van Hecke repatrieert Luxemburgse holdings

Denys legt zich ook toe op restauratiewerken, hier van het Brusselse beursgebouw dat recent zijn deuren opende voor het grote publiek. (Foto: Denys)

De familie Van Hecke heeft haar Luxemburgse holdings Ilyoson en Aramis Participations overgebracht van Luxemburg naar Sint-Martens-Latem in Oost-Vlaanderen. Professor emeritus Michel Van Hecke is voorzitter van de bouwgroep Denys Global uit Wondelgem nabij Gent. Samen met zijn familie controleert hij via Aramis Participations 23,75 procent van Denys, een participatie die goed is voor 22,7 miljoen euro. Het Gentse bouwbedrijf is voor meerderheid in handen van de nu 73-jarige Johan Van Wasssenhove. Die verraste begin dit jaar vriend en vijand door het ontslag aan te kondigen van Bruno Geltmeyer die gedurende 35 jaar CEO was van het bedrijf. Van Wassenhove nam zelf die functie over.

Denys Globel vierde eerder dit jaar zijn honderste verjaardag. Johan Van Wassenhove begon in 1988 voor het bouwbedrijf Denys te werken, reorganiseerde het zo goed als failliete bedrijf en nam het in 2000 via een managementbuy-out over. Op vandaag telt het bouwbedrijf 1.370 werknemers in 28 landen en staat voor een omzet van 363 miljoen euro in 2022. Van Wassenhove omschrijft Denys als ‘een atypisch bouwbedrijf’. Het bedrijf legt zich toe op complexe bouwwerken. Referenties zijn onder meer het gevangenisdorp van Haren of nog de renovatie van de Antwerpse Handelsbeurs.



Een specialiteit van Denys zijn ondergrondse bouwwerken zonder bovengrondse impact. Het bedrijf bouwde een koelwatersysteem voor de nieuwe Britse kerncentrale Hinkley Point en startte recent met de bouw van een aardgas- en waterstofleiding voor Fluxys. Samen met de groep Jan De Nul gaat Denys 1.250 kilometer ondergrondse hoogspanningskabels trekken om de elektriciteit van Duitse windmolens over land te transporteren. Energietransitie is daarbij het sleutelwoord. Met het oog op nieuwe grote energieprojecten wil Denys tegen 2025 1.000 nieuwe medewerkers aanwerven. De focus ligt daarbij volledig op Europa. De eerdere aanwezigheid van de groep in Afrika en Saoudi-Arabië werd afgebouwd.

De vraag stelt zich hoe Van Wassenhove zelf aankijkt tegen de toekomst van het bouwbedrijf. Eind vorig jaar werd de vastgoedvennootschap RLST afgesplitst van Denys Global. De familie Van Hecke was daarbij goed voor 23,7 % van de nieuwe aandelen. Johan Van Wassenhove stond in eigen naam voor 38 %. Bruno Geltmeyer, op dat moment nog CEO, was goed voor 5,4 %. Er wordt al langer gespeculeerd over een mogelijke verkoop van het bedrijf. “Wij zijn allemaal passanten. Iedereen draagt een steentje bij. Het enige wat blijft, is dit bedrijf met zijn camionettes in het lelijkste groen dat er bestaat. De eeuwigheid ligt voor ons.” zo zei Van Wassenhove daarover tijdens het verjaardagsfeest van het bedrijf.