Familie Plasschaert [348]

Vermogen € 65 327 000
Gekend als Niet gekend
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Zwijndrecht
Tendens Stijgend
Huidige positie 348


Burgerlijk ingenieur Paul Plasschaert was eind van de vorige eeuw de sterke man achter de bouwgroep RBK, dat de bedrijven Roegiers uit Kruibeke, Depret in Zeebrugge en TWT in het Waalse Andenne overkoepelde. In 1989 verwierf Plasschaert de controle over de groep via een management buy-out.

In 1997 kwam Plasschaert aan het hoofd te staan van het NCMV, de voorloper van Unizo die op dat moment nog sterk aanleunde bij de CVP, nu CD&V. Twee jaar na zijn benoeming raakte Plasschaert echter betrokken in een gerechtelijk onderzoek voor fraude met openbare aanbestedingen bij waterwerken. Hij werd bijna onmiddellijk uit zijn voorzittersfunctie bij het NCMV ontheven. Kort daarna werd toenmalig NCMV-secretaris-generaal Kris Peeters benoemd tot gedelegeerd bestuurder van het NCMV.

Volgens Paul Plasschaert en zijn echtgenote was heel dit proces een politieke afrekening en kan hun ondernemerschap niet worden herleid tot dit één dossier. Ze gaan er prat op dat ze steeds industrieel actief zijn geweest en meer dan 100 mensen hebben tewerk gesteld.

RBK is ondertussen omgevormd tot het bouwbedrijf Artes Group. Paul Plasschaert controleerde 29 procent van de groep. De meerderheid van Artes is in handen van Robert Hoornaert. In juli 2023 werd de band tussen de familie Plasschaert en de Artes Group opgeheven. Ook Paul Plasschaert is dan niet meer actief binnen de familieholding. De activiteiten werden volledig overgenomen door de kinderen en die focussen zich voornamelijk op vastgoed.