Familie Taché [532]

Vermogen € 36 504 000
Gekend als Taché
Activiteit Handel in en bewerking van ruwe diamant
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 532


De Antwerpse familie Taché is sedert 1956 actief in de diamantsector. Taché legt zich toe op alle mogelijke facetten van de ruwe diamant. Die stenen worden wel eens omschreven als ‘het lelijke eendje’ dat de zwaan voorafgaat. Taché koopt zijn ruwe diamanten hoofdzakelijk in Zuid-Afrika, Botswana, Angola, Canada, Rusland, Australië en West-Afrika. Taché levert daarbij zowel “Indiase producten”, de inside term voor lagere commerciële producten, als hoogwaardige diamant in alle kleuren.

In 1975 werd Taché een zogenaamde “sightholder” bij de groep de Beers. Die levert ruwe diamant vanuit Botswana en Zuid-Afrika. Taché is ook een vaste afnemer van de Alrosa groep. Die is gedeeltelijk in handen van de Russische staat. Alrosa levert in waarde gemeten 25 % van de ruwe diamant wereldwijd. De helft van de ruwe diamant komt uit Afrika. Canada werpt zich op als alternatieve leverancier. Taché werkt daar onder meer met Rio Tinto en Dominion Diamond Corp.

De familie Taché recycleerde een deel van hun vermogen in het Luxemburgse durfkapitaalfonds TPY Capital. Onder leiding van Jacky Taché investeerde TPY al in 12 Israëlische start up bedrijven, actief in onder meer artificiële intelligentie en fin tech. Tot slot is er ook nog de “Taché Foundation”, een private stichting die zich toelegt op de financiering van lokale projecten in die landen waar de groep actief is.