Familie Verbeke [476]

Vermogen € 42 833 000
Gekend als Verbeke Shipping
Activiteit Havenindustrie
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 476


De familie Verbeke is sinds eind de jaren 1800 actief in de scheepvaart. Eerst in droge bulk, later in bevoorrading van brandstoffen voor de binnenvaart. In 1969 richtte Philemon Verbeke Verbeke Bunkering op, een eenmansbedrijf voor het leveren van Texaco-brandstof en smeeroliën aan binnenschepen. Later werd overgeschakeld op de bevoorrading van grote schepen. Zijn zoon Marnix bouwde het bedrijf verder uit.

In 2010 verkoopt Marnix Verbeke het familiebedrijf Verbeke Bunkering aan de Griekse beursgenoteerde groep Aegean Marine Petroleum. Het marktaandeel van Verbeke in de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende bedraagt op dat moment om en bij 45 procent. Verbeke Bunkering heeft dan een vloot van 18 bunkerschepen (9 in eigendom, 9 gecharterd) en levert 3,5 miljoen ton scheepsfuel die via binnenschepen wordt verdeeld aan grote schepen. Het bedrijf is ook actief in Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen en is daarmee een van de grootste bunkerbedrijven in West-Europa.

“We waren niet op zoek naar een koper, maar Aegean Marine zocht uitbreiding”, zo zegt algemeen directeur Marnix Verbeke op dat moment in de pers. “De Griekse groep is een van de grootste leveranciers van scheepsbrandstoffen ter wereld, maar was niet aanwezig in de driehoek Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam, de tweede bunkermarkt ter wereld. Voor ons was het een opportuniteit om te verkopen.”

De familie investeerde ook in het bedrijf Maritiem Antwerp Cleaning (MAC), actief in het reinigen van machinekamers en scheepstanken. Naast Verbeke is ook de Limburgse familie Machiels aandeelhouder van MAC.