Familie Patrick Vanden Avenne [363]

Patrick Vanden Avenne

Vermogen € 62 672 000
Gekend als Vanden Avenne
Activiteit Productie van veevoeder en spaanderplaten
Inplanting Oostrozebeke
Tendens Stijgend
Huidige positie 363


De geschiedenis van het familiebedrijf Vanden Avenne gaat terug tot 1889, toen overgrootvader Zeno Vanden Avenne in Ooigem een handel begon in landbouwgrondstoffen. Vier generaties later is de familie, die dicht aanleunt bij de KBC Groep, actief in de hele agrovoedingsketen. Naast het grondstoffen- en veevoederbedrijf bezit ze met Spano ook een spaanplaatfabrikant. De familie is verder actief in de graan- en derivatenopslag en heeft een diepvriesoverslagbedrijf.

De tweede generatie, en vooral de vier broers Gomar, Georges, René en Medard, en daarna hun kinderen en kleinkinderen werkten verder aan de uitbreiding van de groep. Tussen de broers bestond vanaf de jaren veertig een volledige kruisparticipatie. In 1960 werden die kruisparticipaties uit elkaar getrokken via een aandelenruil en in 1986 was er een derde beweging, waarbij de verschillende participaties onder de vennoten herschikt werden.

De bekendste zoon is Walter Vanden Avenne, een zoon van Gomar. Die was tussen 1985 en 1989 voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond (VEV). Dertig jaar later is zijn zoon Patrick voorzitter van Voka West-Vlaanderen. Hij staat samen met zijn broer Harold aan het hoofd van het veevoederbedrijf. Harold staat ook aan het hoofd van het vleesverwerkende bedrijf Calibra (kippen), terwijl bij Bens (varkens) een externe CEO is aangesteld. Beide broers zijn gehuwd met een zus van Philippe Vlerick. Hun andere zus, Caroline, is dan weer gehuwd met Michel Delbaere, stichter en eigenaar van het groenteverwerkingsbedrijf Crop’s en momenteel voorzitter van Voka. Patrick is ook bestuurder bij de KBC Groep, terwijl Harold actief is als bestuurder bij KBC Verzekeringen. De familie incasseerde serieuze klappen in de bankencrisis.

In 2016 kocht Patrick zijn broer Harold uit het bedrijf. De familiale herschikking vloeit voort uit een opvolgingsregeling. De drie kinderen van Harold Vanden Avenne zijn niet gericht op het bedrijf. Patrick Vanden Avenne heeft daarentegen twee zonen, Maurits en Thomas, die nu al actief zijn in het bedrijf.