Herman Wielfaert [603]

Vermogen € 30 500 000
Gekend als Creafund
Activiteit Investeringsvennootschap
Inplanting Sint-Martens-Latem
Huidige positie 603


Herman Wielfaert is in de financiële wereld in eerste instantie bekend als CEO van de durfkapitalist Creafund. Hij stapte in bij de investeringsgroep half 1999. Vanuit die activiteit is hij onder meer bestuurder bij de bedrijven VHC, Beddeleem, Aalterpaint & Purna. Daarvoor was hij als bestuurslid betrokken bij Ghistelinck Group, Transics International & Ibt. Creafund richt zich als zelfstandige financier op groeifinanciering of vervangingskapitaal van gevestigde en ethische KMO’s. Doelbedrijven hebben een innovatief product of technologie en zijn internationaal actief in een consoliderende sector. Bijgevolg gaan ze een nieuw tijdperk van groei in, of het nu organisch is of via buy-and-build. Meestal neemt Creafund – naast ondernemers, familiale aandeelhouders en management – meerderheidsbelangen tussen 5 en 25 miljoen euro in Belgische KMO’s met een ebitda vanaf 2,5 miljoen euro. Het bedrijf investeert niet in seed-, start-up of scale-up bedrijven. De durfkapitalist werkt met fondsen die het ophaalde bij een kleine 100-tal investeerders.

Wielafert begon zijn carrière in 1988 als corporate finance specialist bij wat toen nog de overheidsbank ALSK was en later opging in het huidige BNP Paribas Fortis. Van 1991 tot 1999 werkte hij voor de Daimler-Benz Group, waar hij de rol van CEO op zich nam voor Daimler-Chrysler Capital Services België en Nederland, actief in alternatieve financieringstechnieken (tax lease en verhuur) voor de Daimler-Benz producten in scheepvaart, vliegtuigen en spoorwegactiva. Hij is al een aantal jaren bestuurder geweest bij de Belgian Venturing Association en is hij actief als onafhankelijk bestuurder bij de familieholding Desimpel. Sinds september 2012 is hij lid van de adviesraad van het Zweedse W-Family Office.

In 2023 kwam hij in de belangstelling als bestuurder van Biobest, een dochter van de beursgenoteerde groep Floridienne. Van die laatstgenoemde beursgenoteerde holding is hij een kleine aandeelhouder en meteen ook bestuurder. Biobest, met hoofdzetel in Westerlo, is een wereldleider in bestuiving en geïntegreerde biologische controle. Enkele dagen terug rondde het bedrijf de overname af van het Braziliaanse bedrijf Biotrop, het grootste Braziliaanse bedrijf in biologische oplossingen voor de landbouw en een van de grootste ter wereld, goed voor een omzet van 115 miljoen euro. Bij die operatie krijgt Biotrop een waarde mee van 532 miljoen euro waarvan 85% tot op heden is betaald en waarvan 15% de volgende drie jaar wordt betaald in functie van de prestaties van Biotrop. De transactie werd grotendeels gefinancierd door een kapitaalverhoging bij Biobest voor een totaal van 365,7 miljoen euro, onderschreven door de holding Sofina van de familie Boël, een bestaande aandeelhouder, en door de internationale groep Tikehau Capital. De transactie is gebaseerd op een zogenaamde ‘pre-money vermogenswaarde’ voor Biobest van 1,1 miljard euro. Biobest is in handen van de Belgische beursgenoteerde holding Floridienne. Na de kapitaalverhoging controleert die nog 59 % van Biobest. Daarmee is Biobest goed voor een waarde binnen Floridienne van 649 miljoen euro. Flordienne is voor 54 % in handen van Gaetan Waucquez en voor 16,5 % van de AB Inbev aandeelhouder Philippe de Spoelberch. Het vermogen van de familie Waucquez springt daarbij naar 335 miljoen euro. Herman Wielfaert controleert 3,7 % van Floridienne en is bestuurder van zowel Floridienne zelf als van Biobest. Zijn belang in Creafund bedraagt om en bij 7 %.