5.000 politieke mandaten bij intercommunales

Liesbeth Homans wil het aantal mandaten per intercommunale beperken tot 15.

De Antwerpse water intercommunale Pidpa blijkt de kampioen te zijn bij de intercommunales in het aantal bestuurders: 80 om precies te zijn. Allemaal ingevuld door provincieraadsleden en schepenen uit de provincie Antwerpen. Een overzicht van 175 intergemeentelijke structuren levert alles samen bijna 5.000 zitjes op in allerhande raden van bestuur, directiecomités en regionale bestuurs- en adviesraden, zo leert een studie opgemaakt door het kabinet van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Die wil het aantal bestuurders per intercommunale nu beperken tot 15.



Water blijkt aantrekkelijk te zijn voor politici, zo leert het rapport dat De Standaard mocht inkijken. De veelkoppige structuur achter watermaatschappij Farys – met TMVW en IMVW – is alles samen goed voor 373 mandaten. Het rapport schat dat die 5.000 posten goed zijn voor 9 miljoen euro. Wellicht meer want veel intercommunales zijn niet transparant.

Het deksel lijkt definitief van de politieke doos van Pandora te zijn

Ondertussen lijkt de politieke doos van Pandora open te liggen. Jean-Luc Van Raes stapte gisteren op als voorzitter van het OCMW van Ukkel. Van Raes is een Brusselse sterkhouder van Open VLD. Nu komt ook het Vlaams Belang met een nieuw lijstje van dure mandaten. Zo blijkt de voorzitter van de Brusselse Intercommunale Coöperatieve Vennootschap voor Crematie, de PS’er Jean-Marie Amand maandelijks 2.551 euro te ontvangen. Amand is gemeenteraadslid van Brussel en bekleedt 12 mandaten waarvan 6 betaalde.