Daniël Termont eist 10.000 euro van auteur Ghelamco-boek

De Gentse SP.a burgemeester Daniël Termont eist voor de rechtbank een schadevergoeding van 10.000 euro van Ignace Vandewalle, auteur van het boek “De illegale Ghelamco arena”. Volgens Termont wordt hij in het boek beschuldigd van schriftvervalsing. De 10.000 euro wil hij schenken aan een goed doel. Auteur Vandewalle reageert scherp en zegt dat er in de dagvaarding slechts twee zinnen uit het hele boek worden geciteerd. “Is het ook geen schijnklacht?”, vraagt Vandewalle zich af. “Een politiek manoeuvre om electoraal voordeel te halen uit een zweem van onduidelijkheid die zo rond mijn boek blijft hangen? Wat hoopt Termont hier anders mee te bereiken behalve mij op de kosten te jagen en de vrije meningsuiting aan te vallen? Net zoals een woestijn langzaam maar zeker uitdijt, knabbelt men met dergelijke processen gestaag aan de vrije meningsuiting.”Volgens Vandewalle gaat het om de volgende twee zinnen:

De vraag: ‘Pleegde burgemeester Termont in september 2016 schriftvervalsing toen hij opdracht gaf om officiële verslagen aan te passen?’;

De zin: ‘Het feit dat burgemeester Termont officiële documenten aanpaste…’

Dat laatste heeft betrekking op de aanpassing van een verslag over de vastgoedbeurs Mipim in 2005 waarover Daniël Termont in de Optimacommissie van 5 september 2016 zei: ‘Vandaar dat ik gezegd heb “dat staat daar op zijn plaats niet”….’ Hij werd toen ondervraagd over het feit dat bepaalde passages in een verslag gewist waren. Volgens Vandewalle is de klacht zinloos en kan die enkel gezien worden als een perceptie operatie. De zaak wordt ingeleid op 2 mei voor de rechtbank van eerste aanleg in West-Vlaanderen.