VASTGOED – Burgemeester Lippens: eiland voor Knokke is ‘degoutant’

Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke, is in zijn wiek geschoten. Een proefeiland in de Noordzee voor onze stad Knokke dreigt de toekomst van de badstad zwaar te hypothekeren, zo zegt hij. En hij gaat meteen in het verzet. “Het plan zal het einde betekenen van onze expansie en onze vastgoedwaarde.” zegt Lippens. Het eiland moet de kust beschermen tegen stormen. Maar volgens de lokale oppositie schiet Lippens met los kruit en lijdt hij aan een aanval van verkiezingskoorts.De Vlaamse overheid werkt aan een nieuw marien ruimtelijk plan 2020-2026 voor het Belgische deel van de Noordzee. Er komt daarbij in de eerste plaats extra ruimte voor windmolenparken. Verder voorziet het nieuwe MRP in industriële en commerciële zones voor aquacultuur (mosselen, oesters) en de zeewierkweek. En er is plaats voor een testeiland voor kustverdediging. Als het werkt voor Knokke, kan het worden uitgebreid.

De lobby van DEME, Jan De Nul en de haven van Zeebrugge staat op het punt haar slag thuis te halen. Er is gedacht aan de natuur en de economie, maar niet aan het toerisme.” zo zegt Lippens in de pers. Hij gaat een petitieactie opzetten bij de middenstanders, de horeca, de vastgoedkantoren en de eendagstoeristen.

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) reageert rustig op de uitlatingen van Lippens. “Het is slechts één van de scenario’s om onze kust op lange termijn te beschermen.” Volgens de lokale N-VA-fractieleidster Cathy Coudyser lijkt Lippens’ uithaal heel hard op verkiezingskoorts. “Op deze manier probeert meneer Lippens de bevolking schrik aan te jagen. Het gaat in eerste instantie om een klein proefeiland dat pas na drie jaar geëvalueerd zal worden. Ik begrijp niet goed wat de burgemeester wil bereiken. De kust moet nu eenmaal beschermd worden.” zegt ze in Het Laatste Nieuws.