ANALYSE – Deminor: de één zijn dood is de ander zijn brood (in het geval Fortis goed voor 45 miljoen euro)

Deminor is er in geslaagd voor zichzelf de reputatie op te bouwen de verdediger bij uitstek te zijn van minderheidsaandeelhouders wiens belangen met voeten worden getreden. Concreet komt dat er op neer dat die minderheidsaandeelhouders financieel in de wind worden gezet. Dat was zeker zo in de zaak van Fortis waar Deminor het opnam voor 5.500 particuliere beleggers en 500 grotere institutionele beleggers die zich bedrogen voelden door het management van de vroegere Belgisch-Nederlandse bank. Voor de Amsterdamse rechtbank bereikte Deminor nu een schikking maar het was de rechtbank zelf die als de aap uit de mouw kwam. Volgens de rechtbank incasseert Deminor zelf veel te veel van die uitgekeerde vergoedingen. Tegen zijn zin moest de advocaat van Deminor toegeven dat zijn client 45 miljoen euro incasseert op de deal. “Maar na allerei kosten blijft daar maar 14 miljoen euro van over.” aldus de raadsman.



Deminor bereikte een minnelijke schikking voor zijn cliënten met de verzekeraar Ageas, de erfgenaam van Fortis. Die laatste legt om en bij 1,3 miljard euro op tafel om de naar schatting alle 200.000 gedupeerde Fortis-beleggers te vergoeden. Meteen was daarmee de grootste minnelijke schikking uit de Europese geschiedenis bereikt. Iedereen tevreden, zou je dan denken, maar niet zo met de Amsterdamse rechtbank. Die wou weten hoeveel van dat geld naar de belangenverdedigers gaat. 45 miljoen dus in het geval van Deminor.

“Een risicokost van 21 % is een gebruikelijk percentage.” zo zegt Deminor

Deminor is in handen van vier vennoten en juristen: Pierre Nothomb, Erik Bomans, Bernard Thuysbaert en Charles Demoulin. Die kijken dus aan tegen een heuse jackpot. Hun vennootschap ontvangt van Ageas 10,5 miljoen euro. Maar daarnaast krijgt ze ook 35 miljoen euro van de institutionele beleggers. “Dat vertegenwoordigt een risicokost van 21 procent, een erg gebruikelijk percentage.” zo zegt hun advocaat. Van de 45 miljoen euro bruto moeten wel nog de proceskosten, interne werkingskosten en belastingen worden afgetrokken, beklemtoont hij. Netto zou er zo’n 14 miljoen euro overblijven, of zo’n 1 miljoen euro per jaar dat Deminor het dossier al opvolgt. Naar eigen zeggen heeft Deminor dus 31 miljoen euro kosten gemaakt de voorbije 14 jaar. Het zou een mooie oefening zijn die cijfers af te zetten tegen de balansen van de verschillende Deminor-vennootschappen.