ANALYSE – De grote moeilijkheden van de familie Verbist (en hun slachthuizen)

Kommer en kwel dezer dagen bij de Izegemse familie Verbist. Op bevel van het Federaal Voedselveiligheidsagentschap werden de deuren gesloten van Veviba, hun slachthuis in Bastogne. Na een huiszoeking bleek dat het bedrijf een resem regels overtreedt met als meest opmerkelijke het vervalsen van de invriesdata van rundsvlees. In de herfst van vorig jaar werd het slachthuis van de groep in Izegem al stilgelegd op bevel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts nadat Animal Rights beelden verspreidde van dierenmishandeling in het bedrijf. De 73-jarige eigenaar Louis Verbist hoopt de continuïteit van zijn bedrijf te kunnen waarborgen en verder te zetten met zijn zoon en zijn 22-jarige schoonzoon. Maar de vraag is of dit tweede zware schandaal niet de doodsteek zal zijn voor de groep. De revisor van het bedrijf tekende voorbehoud aan bij de balans over 2016 en nog begin dit jaar werd Louis Verbist in beroep veroordeeld voor inbreuken op een landbouwbedrijf in Oosterzele waar hij te veel koeien kweekt.



De distributeurs Delhaize en Colruyt hebben onmiddellijk alle Verbist-producten uit hun rekken gehaald. “Het gaat om 300 productsoorten”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “We hebben dit zelf beslist. We wachten nog af welke maatregelen het FAVV verder neemt.” Ook de Boerenbond was er als de kippen bij om afstand te nemen van het gebeuren. Onze boeren verzorgen hun dieren perfect en dan moeten we vaststellen dat de slachthuizen de zaak verpesten en zo de hele sector in het gedrang brengen, aldus hun woordvoerder. Verbist is specialist in runderen, De Boerenbond is niet actief in de sector van de runderslachterijen, wel in die van de varkensslachterijen.

Begin dit jaar werd Louis Verbist nog in beroep veroordeeld tot 15.000 euro boete voor inbreuken op een landbouwbedrijf waar hij (te veel) koeien kweekt

In november 2017 trok Louis Verbist naar de Raad van State tegen de sluiting van het slachtuis in Izegem. Enkele maanden later werd hij dan weer veroordeeld voor inbreuken op een landbouwbedrijf in Oosterzele waar hij 642 koeien kweekte terwijl hij slechts een vergunning had voor 566 dieren. Wanneer het slachthuis in Izegem terug mocht opstarten, bleken er geen klanten meer te zijn en bleef het bedrijf dicht.

De hele groep Verbist staat voor een omzet van net geen 200 miljoen euro, goed voor een cash flow van 5 miljoen die echter resulteert in een minimale netto winst van 0,1 miljoen euro. Nog opmerkelijk, revisor Vandelanotte tekende verzet aan tegen een herwaardering van het vastgoed van één van de dochters van de groep ten belope van 4,7 miljoen euro, een bedrag dat ook werd opgenomen in de groepscijfers. Volgens de revisor kan de rendabiliteit van die dochter niet worden aangetoond, een voorwaarde om bedrijfsvastgoed op te waarderen.