Asbest-spion infiltreerde anti-asbest beweging

In Londen moet de Brit Rob Moore zich voor de rechtbank verantwoorden wegens misbruik van vertrouwen. Moore stelde zich voor als TV-producer die een documentaire wou maken over de cancerogene effecten van asbest. Maar in werkelijkheid werd hij betaald door het spionagebedrijf K2 Intelligence om de financieringsbronnen bloot te leggen van de wereldwijde anti-asbest beweging. De opdrachtgevers van de spionage zouden asbestproducenten uit Rusland of Kazachstan zijn.



Het verband tussen asbest en longvlieskanker is al langer bekend. In veel landen is het gebruik van asbest verboden. Maar een aantal landen produceren of verhandelen nog steeds asbest: Rusland, Kazachstan, China, India, Thailand en tot 2012 ook Canada. Wereldwijd bestaat er een brede beweging die een volledig verbod wil op asbest. Ook België was met het bedrijf Eternit decennialang een wereldproducent van asbesthoudende producten, in de eerste plaats bestemd voor de bouw. Eternit, in handen van de familie Emsens, stopte die productie en vormde zichzelf om tot Etex.

Rob Moore was zowat actief op alle continenten. Vier jaar lang, van 2012 tot 2016, stelde hij zich voor aan topadvocaten en opinieleiders in de strijd tegen asbest en verzamelde hij informatie over hun werking. Zelf zei hij op zoek te zijn naar financiering voor zijn documentaire. Zo poogde hij de geldstromen van de anti-asbest beweging te lokaliseren. Hij ontving daarvoor meer dan 700.000 euro van het bedrijf K2 Intelligence. K2 brengt ons bij de Amerikaan Jules Kroll. In de vorige eeuw was dat zowat de uitvinder van de professionele industriële en vooral financiële spionage. Hij verkocht zijn gelijknamige bedrijf in 2004 aan het verzekeringsbedrijf Marsh & McLennan voor 1,9 miljard dollar. Daarna richtte hij met zijn zoon Jeremy K2 Intelligence op.

Rob Moore, wiens zus een kaderfunctie bekleedt bij de BBC, deed ook pogingen om in België te infiltreren, zo schrijft de krant De Standaard. Die pogingen zouden echter nooit veel resultaat hebben gehad. Moore had meer succes in Canada en Groot-Brittanië. Volgens Moore zijn alle feiten in zijn zaak nog niet bekend. Hij wil die vroeg of laat wel vrijgeven. Ook de opdrachtgevers achter de hele zaak zijn voorlopig onbekend.