De vijf families die gezamenlijk de holding Ackermans & van Haaren (AvH) controleren zagen de voorbije weken hun vermogen met 171 miljoen euro stijgen. Die stijging is enerzijds het gevolg van goede vooruitzichten voor de groep, bij baggeraar DEME, in de bankensector en de immo-activiteiten, en anderzijds van buitenlandse belangstelling voor het aandeel. Sommige binnenlandse analisten zeggen dat AvH zijn topkoers al heeft bereikt. De familiale aandeelhouders werken ondertussen in stilte aan een belangrijke generatiewissel.
Het boegbeeld van de familiale aandeelhouders van de holding Ackermans & van Haaren is CEO Luc Bertrand. Hij is zowat de belangrijkste spreekbuis geworden van financieel België, zeker na de val van Fortis en Maurice Lippens. Opmerkelijk was zijn uitspraak bij de opstart van de vorige regering Di Rupo dat het hier eigenlijk om een marxistische ploeg ging. Luc Bertrand is gehuwd met Fabienne Ackermans. Maar hij is slechts één van de vijf families die de aandelen van AvH bezitten. Bijzonder is wel de rol die zijn dochter Alexia speelt. De 36-jarige Alexia Bertrand behaalde een diploma van licentiaat in de rechten aan de Université Catholique de Louvain en een Master of Laws aan de prestigieuze Harvard Law School. Ze is gespecialiseerd in financieel recht en vennootschapsrecht. In 2012 deed ze een opmerkelijke stap, ze werd adviseur op het kabinet van de MR vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Daarvoor was ze advocate aan de balie van Brussel, bij de gerenommeerde bureau’s Clifford Chance en Linklaters. Ze was ook assistente aan de rechtsfaculteit van de Université Catholique de Louvain en wetenschappelijk medewerkster aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2013 werd ze benoemd tot bestuurder van Ackermans & van Haaren.
Die functie binnen de familiale holding heeft haar politieke ambities niet gefnuikt. Alexia Bertrand woont in Sint-Lambrechts Woluwe waar ze voor haar partij gemeenteraadslid is. In mei 2014 stond ze op de 14de plaats van de Brusselse MR-lijst voor de federale verkiezingen. Met 5.861 voorkeurstemmen behaalde ze de vijfde beste score, op een zucht van de vier MR-verkozenen in de hoofdstad.
In 2013 vertegenwoordigde ze Didier Reynders in de onderhandelingen over de nieuwe bankenwet. Sommigen waarnemers stelden daar vragen bij. Ze was immers bestuurder van een holding die belangen had in twee financiële groepen. Maar zelf stelde ze dat ze geen geheim maakte van haar andere mandaten en dat ze transparant de belangen van de federale overheid behartigde.
Vraag is welke toekomst haar is toegewezen binnen AvH. Luc Bertrand heeft de moeilijke opdracht de vijf familiale takken over de grens van de volgende generatie te trekken.