Bostoen laakt Waalse dochter Jumatt en vraagt faillissement aan

De Gentse bouwgroep Bostoen heeft het faillissement aangevraagd voor haar Waalse houtskeletfirma Jumatt. Oprichter Francis Bostoen kocht het bedrijf in 2000 omdat hij expansie in Wallonië zocht. Aangezien Bostoen na de overname vaststelde dat Jumatt was leeggezogen door de vorige eigenaars, verhuisde de jonge Johan De Vlieger enkele jaren naar Andenne om het bedrijf weer op de rails te zetten. Zijn eerste ontmoeting met de lokale vakbonden herinnert hij zich nog levendig. ‘De macht ligt bij ons, niet bij u’, kreeg De Vlieger naar eigen zeggen te horen. Nadat Jumatt uit het slop was geraakt, kende Bostoen moeilijke jaren. In 2008 werd het familiebedrijf door het noodlot getroffen toen Francis Bostoen een zwaar ongeval had. Daardoor werd zijn oudste zoon Stephan Bostoen onverwacht CEO. In de financiële crisis besloot Bostoen junior zich volledig toe te leggen op duurzame passiefwoningen. Aangezien de markt daarvoor nog niet klaar was, kreeg de verkoop van het bedrijf klappen.



In 2012 werd Stephan Bostoen voorzitter en kreeg het familiebedrijf met Peter Impe zijn eerste externe CEO. Volgens De Vlieger, die Impe in 2016 opvolgde, werd Jumatt in die periode ‘verwaarloosd’. ‘Bij Jumatt heerste een sfeer van vrijheid, blijheid, conform de lokale cultuur. De dynamiek die wij, Vlamingen, hebben, bestaat daar minder.’ zo vertelde De Vlieger aan de Tijd. ‘De vorige directie was rot’, stelt De Vlieger. ‘Wij zijn toen bestolen en bedrogen door onze eigen medewerkers.’ Zo liet een lokale manager via valse facturen personeel van Jumatt tijdens de werkuren zijn privé woning renoveren.

De voorbije jaren liepen de verliezen bij Jumatt op. In 2021 verloor de firma netto 3,5 miljoen euro op een omzet van 12 miljoen euro. Extra tegenvaller vormd en de houtprijzen, die in 2022 fors begonnen te stijgen, wat Jumatts modulaire houtskeletwoningen een kwart duurder maakte. Toch besloot Bostoen in 2022 opnieuw te investeren in Jumatt. De familie gaf het Waalse bedrijf een achtergestelde lening van 3 miljoen euro, stelde zich voor twee jaar garant, kocht voor 12 miljoen euro gronden van Jumatt en bestelde zelf voor 4 miljoen euro houtskeletwoningen. ‘Wij geloofden en geloven in het product’, aldus De Vlieger. ‘Het is een deel van de oplossing voor de toekomst. Maar het moest gedaan zijn met die leeggangers . Het bedrijf moest ook eens opbrengen.’

De financiële situatie bij Jumatt werd wel steeds dramatischer. Na een nettoverlies van 4 miljoen euro in 2022 ging het bedrijf vorig jaar opnieuw 6 miljoen euro in het rood. Het eigen vermogen van 7 miljoen euro werd in drie jaar opgegeten. Volgens Hubert bleef De Vlieger keer op keer zeggen dat Jumatt niet failliet zou gaan en dat Bostoen zijn verantwoordelijkheid zou nemen. Maar recent hakte de familie Bostoen de knoop door: het faillissement van Jumatt werd aangevraagd.

De vakbonden ontkennen de negatioeve berichten. ‘Bostoen was gewoon niet geïnteresseerd in ons. Ze hebben ons langzaam uitgekleed’, zegt Jonathan Hubert van de socialistische vakbond FGTB aan De Tijd.