Brenninkmeijer blijft met C&A onbedreigd de Rijkste Nederlandse familie

Maurice Brenninkmeijer, tot vorig jaar de sterke man van de familie, nu opgevolgd door Martijn Brenninkmeijer.

22,5 miljard euro. Dat is het vermogen dat het blad Quote toekent aan de familie Brenninkmeijer, de eigenaars van de wereldketen C&A. Daarmee staat de familie al jaren op nummer één in het overzicht van de Rijkste Nederlandse families. Ook in de editie 2019 is dat zo. Alhoewel de meer dan 1.000 nazaten van de broers Clemens & August Brenninkmeijer zowat overal wonen, maar toch vooral in Zwitserland en Duitsland, blijven ze het etiket meedragen dat ze een Nederlandse familie zijn. Dat moet ook zo, wie van de familie wil toetreden tot de zogenaamde ‘Sneekerkring’ van actieve aandeelhouders, moet immers Nederlander zijn en katholiek. De komende dagen stellen we u de vijf Rijkste Nederlandse families voor. Elk van die families heeft wel iets met België. Starten doen we met nummer één, de Brenninkmeijers.

1. Familie Brenninkmeijer: 22,5 miljard euro



De naam van de kledingketen C&A is een afkorting van de broers Clemens & August Brenninkmeijer, twee Duitse textielhandelaren die in 1841 hun eerste winkel openden in het Nederlandse stadje Sneek. Nu werken er wereldwijd ruim 40.000 mensen voor de kledingdistributeur. C&A heeft twee Europese hoofdkwartieren, één in Dusseldorf en één in Vilvoorde.

Een zwarte periode voor de familie is de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die wereldbrand nam C&A vastgoed over dat door Nazi-Duitsland van Joodse families geconfisqueerd was. Ook werden Joden uit het getto in de Poolse stad Łódź en Russische krijgsgevangenen verplicht te werk gesteld in het kledingbedrijf. In 2016 bracht C&A in samenwerking met historicus Mark Spoerer, hoogleraar aan de universiteit van Regensburg, een boek uit over de geschiedenis van het concern in het Derde Rijk. (Lees verder onder de foto)

De bronzen gedenkplaat voor de broers August en Clemens Brenninkmeijer zoals ze is te zien in Sneek.

Juridisch is C&A eigendom van de in het Zwitserse Zug gevestigde Cofra Holding AG. Enkele jaren terug waren de Cofra-aandelen in handen van 68 familieleden. Die aandeelhouders vormen samen de zogenaamde ‘Sneekerkring’, genoemd naar het stadje Sneek. De Cofra-aandelen kunnen niet geërfd worden en alleen familieleden met een hoge functie binnen het concern mogen ze in eigendom hebben. Wie er niet meer werkt, dient zijn aandelen te verkopen aan het moederbedrijf. Wie aandeelhouder wil worden, dient eerst toe te treden tot een trainingsprogramma, om daarna een hoge functie binnen het bedrijf te gaan vervullen en ten slotte door de groep van eigenaren uitgenodigd te worden tot de koop van aandelen. Om die top te bereiken moet je een Nederlands paspoort hebben en je geloof aan de katholieke kerk bevestigen. Tot begin 21e eeuw mochten alleen mannen aandeelhouder zijn en een hoge functie vervullen.

Vorig jaar staken geruchten de kop op dat C&A zou verkocht worden aan een Chinese groep. Maar dat zorgde voor verdeeldheid binnen de familie. Zonder de keten zou de éénheid van de familie snel verdwijnen. Het vermogen zou dan effectief moeten worden verdeeld en versnipperd raken. C&A moet dan wel opboksen tegen internet giganten zoals Zalando, het is wel eigenaar van top vastgoedlocaties in zowat alle grote wereldsteden. Naast C&A overkoepelt Cofra nog de familiale vastgoedgroep Redevco en de durfkapitalist Bregal.

Morgen: de familie Van der Vorm