Brusselse CO2 pioniers verankeren start-up in private stichting

Thoralf Gutierrez (Foto: linkedin)

De 34-jarige Thoralf Gutierrez heeft samen met de 32-jarige Gauthier Limpens de private stichting Sirona Technologies opgericht. Dat moet het belang verankeren dat beide jonge ondernemers aan het opbouwen zijn in het gelijknamige bedrijf dat ze begin vorig jaar hebben opgestart. Sirona werkt aan de ontwikkeling van een machine die CO2 uit de lucht kan filteren om die koolstofdioxide daarna ondergronds op te slaan. Dat laatste moet gebeuren in een zogenaamde rift zone in Kenia, een vallei van een uitgedoofde vulkaan die bestaat uit basalt. De start-up haalde nu al 1 miljoen dollar op en zal in de toekomst nog meer geld nodig hebben. Gutierrez wil tegen eind dit jaar een machine die 200 kilogram CO2 per dag kan wegfilteren. Nu is die capaciteit nog beperkt tot 2 kilogram.

Direct air capture’ of kortweg DAC. Dat is de naam van de technologie die tot doel heeft CO 2 uit de atmosfeer te verwijderen. DAC bestaat uit het “vangen” van de kooldioxide nadat de lucht is opgezogen in machines die zijn uitgerust met chemische filters. De afgezogen CO 2 wordt vervolgens ondergronds opgeslagen. Er zijn nu al DAC installaties actief. Het Zwitserse bedrijf Climeworks slaat CO2 op in IJsland en haalde daarbij al 600 miljoen euro aan geld op. In Texas, Verenigde Staten, werkt de oliegroep Oxy aan een eigen installatie. Sirona weet dus voor welke uitdaging het staat. De ontwikkeling moet snel gaan.



Gutierrez werkte vijf jaar voor de autobouwer Tesla en raakte daar in de ban van het vangen van CO2. Hij wil modulaire machines bouwen die snel kunnen geleverd en geassembleerd worden. In Kenia sloot hij een akkoord met twee partners. Naast een Keniaans bedrijf dat de rift regelt is er het Amerikaanse bedrijf Cella dat instaat voor de opslag. Cella haalde daarbij al 3,3 miljoen dollar aan geld op. Eén van de uitdagingen is de productie van elektriciteit die nodig is om de DAC machines te voeden. In Kenia moet dat gebeuren door zonne-energie.

Thoralf Gutierrez maakt zich sterk dat hij financiële steun wist aan te trekken van een vooraanstaande groep investeerders en ondernemers. Daarbij zijn er ingenieurs van Tesla en SpaceX en bedrijven zoals XAnge, AFI Ventures (early stage impact fund van Ventech), VOYAGERS Climate-Tech Fund (geleid door David Rowan, oprichter en redacteur van Wired UK), Adrien Roose van de elektrische fietsen Cowboy, Benoit Deper van Aerospacelab, Renaud Visage, medeoprichter van Eventbrite, en Thibaud Elziere van eFounders.