Christian Cigrang stoomt vooruit

Christian Cigrang
Christian Cigrang

De Antwerpse havenondernemer Christian Cigrang heeft de reorganisatie van zijn activiteiten in het Groot-Hertogdom Luxemburg afgerond. Zijn vermogen stijgt van 1,1 naar 1,23 miljard euro, goed voor 3 plaatsen winst in de ranglijst om er door te stoten van de 16de naar de 13de plaats, net na Marc Coucke. Cigrang laat op die manier Roland Duchâtelet, Fernand Huts en de familie Van Rompuy achter zich. Opmerkelijk nieuws is dat de altijd discrete Cigrang in Groot-Brittannië een pil van 21 miljoen euro te slikken krijgt bij de herwaardering van een pensioenfonds.



De belangrijkste activiteit van Cigrang zit vervat in de Luxemburgse holding CLDN Lignes. Deze groepeert de ferrydiensten, hoofdzakelijk op Groot-Brittannië. Die kende in 2014 een mooie heropleving volgend op de aantrekkende Britse economie met hogere marges voor de Noordzee-trafiek. De omzet steeg van 512 naar 522 miljoen euro. De nettowinst volgde die groei van 43 naar 58 miljoen euro.

Christian Cigrang staat bekend als een zeer kritisch belastingbetaler. Ook nu weer ventileert hij zijn ergernis tegenover de Belgische staat. De zogenaamde fairness tax, ingevoerd door de regering Di Rupo, een extra belasting in van 5,15 procent op dividenden uitgekeerd door multinationals, is daar een voorbeeld van. Niemand weet wat de impact van zo’n belasting zal zijn. Groot-Brittannië en Nederland zijn wel verdedigers van een stabiel investeringsklimaat, aldus Cigrang. De havenondernemer wijst er terloops ook op dat zijn groep geen gebruik maakt van belastingsovereenkomsten met de Luxemburgse fiscus maar dat dossiers zoals Luxleaks ook zorgen voor een algemeen ongunstig investeringsklimaat.

De terminal activiteiten van de groep, vervat in CLDN Terminaux, tonen een omzetgroei van 178 naar 188 miljoen euro met ook een steviger operationeel resultaat. Maar het jaar 2014 wordt wel afgesloten met een verlies van 14 miljoen euro. Dat vloeit voort uit een herwaardering van één van de twee pensioenfondsen die deel uitmaken van de groep, het Simon Group Pension Fund. Voor 2014 bedraagt de toegezegde pensioenbelofte 171 miljoen euro tegenover 131 miljoen in 2013, terwijl de onderliggende waardering slechts stijgt van 138 naar 146 miljoen euro.

Inzake de bulkactiviteiten ziet Cigrang de omzet groeien van 480 naar 518 miljoen euro, maar de nettowinst daarentegen daalt van 29 naar 21 miljoen euro. De verwachte heropleving van de bulkmarkt in 2014 heeft zich niet doorgezet. Integendeel, naarmate het jaar vorderde werden de verwachtingen steeds pessimistischer.

Tenslotte is er de financiële diversificatie van Cigrang, verankerd in een participatie in de Bank Degroof die recent haar fusie afwerkte met Petercam. Veel beweging is in die activiteit niet te zien. Cigrang realiseerde er wel de verkoop van zijn participatie in de bioscoopgroep Utopia in de zomer van dit jaar maar de resultaten daarvan zijn nog niet te zien in de balans van CLDN Fin over 2014.