Colruyt ‘straft’ bestuurders en directie

Jef Colruyt
CEO Jef Colruyt

“De familie Colruyt trekt geen boetekleed aan” schreven we hier eerder deze zomer (23 juni 2015). Aanleiding voor deze opinie was het oordeel van de Mededingingsautoriteit dat de distributeur en 4de Rijkste Belg tussen 2002 en 2007 mee betrokken was in een systeem van prijsafspraken waardoor de consument systematisch te veel betaalde voor drogisterijproducten zoals shampoos en deodorant. Colruyt werd veroordeeld tot een boete van 31,6 miljoen euro en legde zich daar ook bij neer. We hadden geen keuze, zei Colruyt op dat moment over de inbreuk. Nu trekt het bedrijf wel conclusies, de vergoedingen voor de bestuurders en de directieleden worden aangepast naar beneden.



Een en ander is bekend gemaakt naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag 2014-2015 van de groep. Bestuurders en directieleden zien hun variabele vergoeding,uitgekeerd in het boekjaar 2015-2016, berekend worden op cijfers na aftrek van de bewuste boete. Globaal verliezen ze daarmee 361.000 euro. Ook de directieleden zien hun variabele vergoeding voor dit boekjaar negatief aangepast worden in functie van de boete. Voor bedienden blijft het systeem van variabele vergoedingen ongewijzigd. Het jaarverslag leert ook dat CEO Jef Colruyt het voorbije jaar (per 31 maart 2015) een globale vergoeding ontving van 1,34 miljoen euro tegenover 1,26 miljoen euro het jaar daarvoor.

Op basis van de huidige beurskoers van 44 euro bedraagt het vermogen van de familie Colruyt 3.447 miljoen euro. Ze nadert daarmee tot een kleine 170 miljoen euro van de familie Emsens, nummer drie in de lijst.