CORONA – De wereld behoort toe aan de (rijke) durvers

Vermogende mensen in de Europese wereldsteden, met Londen en Parijs voorop, hebben een belangrijk deel van hun vermogen geïnvesteerd in vastgoed. Die mensen volgen de financiële markten doorgaans op de voet. Bloomberg brengt nu een artikel waarin ze stellen dat diezelfde vermogende mensen een deel van hun vastgoed inzetten als waarborg voor korte termijn leningen bij de banken. Die leningen gebruiken ze om te investeren in aandelen en staatsobligaties. Die markten zijn gecrasht en dus extreem goedkoop. Eén van hun voorbeelden kan de Amerikaanse fondsbeheerder David Tepper zijn. Die verdiende in 2009 7 miljard dollar door in 2008 massaal aandelen te kopen van gecrashte banken. Wie nu speculeert, mikt op een markt die zich snel herstelt. En dus op een snelle winst. De stijgende beurskoersen lijken die analyse te ondersteunen. Desalniettemin zijn stalen zenuwen vereist. En veel geld.

Bloomberg stelt dat veel vastgoed van vermogende mensen niet belast is met hypotheken. Het kan dus relatief gemakkelijk worden ingezet als onderpand voor bankleningen. Sommige vermogenden zouden ook een deel van hun kunstcollectie inzetten als onderpand. Einddoel is steeds hetzelfde: opportunistisch inspelen op de lage aandelenkoersen en de gecrashte financiële markten. En het moet gezegd, waar die aandelenmarkten tot 50 % coronaverlies incasseerden hebben ze daarvan al opnieuw 20 tot 25 % goedgemaakt. Blijkbaar geloven beleggers en speculanten dat de coronacrisis geen fundamentele breuklijn zal zijn maar integendeel zal leiden tot een snel herstel en normalisering.



Niet iedereen is daarvan overtuigd. De verschillende overheden kiezen nu de snelle vlucht vooruit. Massale geldinjecties moeten de economie er terug bovenop helpen. De meeste economische analisten gaan trouwens akkoord met deze korte termijn aanpak. Toch zijn er ook aan niet onbelangrijk aantal pessimisten. Die wijzen op de nu al torenhoge schuldenlast die de wereld met zich torst. De VS gaan nu 2.000 miljard, lees 2 biljoen, dollar in de economie pompen. Dit sluit aan bij de Amerikaanse leef- en denkwereld. Durf vooruit te denken. Durf schulden te maken op de toekomst. De rest komt vanzelf. 2.000 miljard dollar is tenslotte niet meer dan twee keer de beurswaarde van Amazon.com. (Lees verder onder de foto)

(Afbeelding van gfk DSGN via Pixabay)

In Europa zijn de analisten voorzichtiger. Wie zal al dat geld terug betalen? Zal de politiek dat bepalen? Links of rechts? Zal de opkomende middenklasse in China en India zo maar accepteren dat ze een financieel een stap terug moeten zetten? De kans dat Donald Trump herkozen wordt als president van de VS wordt met de dag kleiner. Zal de democratische partij bepalen wie de Amerikaanse schuldenberg afbouwt? De Amerikanen hebben alvast één strategisch voordeel. Hun munt de dollar blijft wereldwijd het belangrijkste betaalmiddel. De Amerikaanse staatsschuld bevind zich in de vorm van staatsobligaties voor een groot deel in China en Azië. Zij investeerden immers massaal in die Amerikaanse schuldpapieren. Wanneer die Amerikanen 2 biljoen dollar bijdrukken, moeten ze daar in de eerste plaats in China van wakker liggen.