Corona nekt financieringsmodel droom zeiljachten van Loïc Bonnet

Loïc Bonnet. (Foto: RV)

Je weet misschien waaraan je begint in de journalistiek maar je weet nooit waar je eindigt. Dat is zeker zo voor de Franse journalist Loïc Bonnet. In 2000 ruilde hij zijn journalistieke loopbaan voor die van verkoper van luxe zeiljachten. Operationeel ging hij van start in de Seychellen maar juridisch werd zijn holding Dream Yacht Group verankerd in Brussel. Bonnet ontwikkelde een opmerkelijke financiering voor zij die een jacht wilden kopen. Die koper betaalt 35 tot 55 % van de aankoopsom. Het bedrijf financiert de rest van het bedrag via de opbrengsten uit de verhuur van de zeilboot. En precies die verhuur viel door covid letterlijk in het water. Dream Yacht Group kon zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen. De holding boekt nu 43 miljoen euro verlies af. Bénéteau, wereldleider in zeiljachten, en een Tsjechisch investeringsfonds, brengen daarna 62 miljoen euro vers kapitaal aan. Ze verwerven daarmee 87% van het kapitaal van Dream Yachts Group.

Tot 2019 had de vroegere journalist Bonnet de wind in de zeilen. Zijn vloot bestond uit 1.050 jachten. Zijn omzet bereikte 170 miljoen euro. Twee derden van die omzet kwam uit de verkoop van boten via de gedeelde verhuur formule voor financiering. Eén derde bestond uit verhuuropbrengsten van eigen boten. Met zijn financieringsformule wilde Bonnet de wereld van de luxe zeiljacht democratiseren. Alles liep goed tot de pandemie losbrak. De verhuur van boten viel stil. De inkomsten droogden open. Bonnet bleef zitten met de te betalen bankkredieten. De eerste coronagolf kon hij overleven door betalingsuitstel te krijgen bij de banken. De tweede golf was er te veel aan. De volledige vloot werd afgebouwd met meer dan 100 boten. Maar het mocht niet baten. Bonnet moet zijn bedrijf overlaten zo niet dreigde het faillissement.



De journalist ondernemer wil nu zijn activiteiten hervatten. Het aanbod aan verhuur bestemmingen zal worden gewijzigd. De zeilreizen zullen dichter bij huis blijven en meer op bijkomende hotelservice zijn gericht. Bonnet heeft een optie op zijn nog resterende aandelen, goed voor een kleine 4 % van het bedrijf. Hij kan die eventueel binnen drie jaar verkopen of nog eens drie jaar extra aanhouden. In de hoop dat het bedrijf zich dan volledig zal hebben hersteld.