CORONA – Pretparken dicht tijdens herfstverlof, dierenparken open

Nadat ze al de hele zomer op slechts een fractie van hun capaciteit draaien, moeten pretparken zoals Walibi, Bellewaerde of Plopsaland opnieuw de deuren sluiten. Meteen zien ze ook de inkomsten uit het herfstverlof in het water vallen. Studio 100, eigenaar van de Plopsa Group, ziet daarnaast ook 400.000 verkochte tickets voor zaalvoorstellingen ongeldig worden omdat nu nog slechts 200 toeschouwers per voorstelling zijn toegelaten. Studio 100 topman Hans Bourlon wijst er wel op dat met de vorige federale minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) een beschermingsakkoord werd afgesloten mochten die tickets terug betaald moeten worden. Waar de pretpark uitbaters helemaal van ondersteboven zijn, is dat de dierenparken zoals de zoo van Antwerpen en Pairi Daiza, die laatste in handen van Eric Domb en Marc Coucke, wel open mogen blijven.Hans Bourlon, ceo van Studio 100, reageert aangeslagen op de nieuwe maatregelen. “Voor ons is dit enorm slecht nieuws”, zo zegt Bourlon op VTM. “Voor de komende maanden hadden wij 400.000 tickets verkocht voor onze zaalshows. Al die voorstellingen moeten nu geschrapt worden. Voorstellingen spelen voor 200 mensen is economisch gewoon niet rendabel. Op een gegeven moment staat er meer volk op het podium dan er in de zaal zit.”

Studio 100 zal alle houders van een ticket contacteren en hoopt hen in de loop van de komende maanden een vervangticket te kunnen aanbieden, zodra de shows opnieuw mogen opstarten. Ze zet daarvoor 30 medewerkers in. “Gelukkig zijn we beschermd, en moeten we de tickets niet terugbetalen, anders was het boeken sluiten. Opnieuw worden er honderden van onze medewerkers werkloos.” zegt Bourlon nog, verwijzend naar een akkoord dat werd afgesloten met de vorige minister Nathalie Muylle.

Het hele verhaal komt ook hard binnen bij Vic Swerts, eigenaar van de multinational Soudal, en Frank Donck. Swerts legde in februari dit jaar om en bij 85 miljoen euro op tafel om 17 procent te verwerven van het kinder entertainment bedrijf Studio 100. Frank Donck legde daar 40 miljoen euro bij om op zijn beurt 8 procent binnen te halen. Bourlon liet eerder al weten dat de eerste corona golf in maart dit jaar een omzetverlies betekent voor het bedrijf van 70 miljoen euro.

Steve Van den Kerkhof, ceo van de Plopsa Group, is dan weer niet te spreken ov er het feit dat de dierenparken open kunnen blijven. “Dat er nu even geen 5.000 personen kunnen samenkomen op één plaats begrijp ik. Maar dat er 10.000 kunnen samenkomen in een dierentuin is niet te vatten.”, zegt Van den Kerkhof. Bourlon liet eerder al uitschijnen dat Pairi Daiza in Wallonië beter politiek kan lobbyen dan de pretparken in Vlaanderen. De partiële lock down betekent alvast ook een verder uitstel van de opening van het Plopsahotel in De Panne. “Daar staat een investering van 25 miljoen euro te wachten. Dat zijn geen prettige zaken.”, aldus Van den Kerkhof. Normaal moest het hotel op 27 november de deuren openen. Anderzijds zegt Bourlon dat hij wel begrip kan opbrengen voor de maatregelen en de bescherming van de volksgezondheid.