Wanneer iemand nog twijfelde aan de betekenis van de term “durfkapitaal” dan heeft de coronacrisis daar verandering in gebracht. Durfkapitaal investeren in bedrijven om die te laten groeien, is een riskante business. Daar kan Marc Coucke net als vele anderen nu van meepraten. Coucke investeerde de voorbije jaren volop in leisure, horeca en toerisme, in het dierenpark Pairi Daiza, in Durbuy, in overdekte sneeuwpistes. De eerste concrete gevolgen van de corona pandemie tonen zich nu bij Pairi Daiza waar 23 mensen worden ontslagen. De eerste ontslagronde sedert het ontstaan van het Waalse dierenpark. Hoe diep snijdt de coronacrisis in het vel van Marc Coucke en waar eindigt die zijn strijd tegen covid 19?
Ontspanning en toerisme
De instap in het dierenpark Pairi Daiza lanceerde de intrede van Marc Coucke in de leisure sector. Onder impuls van Eric Domb, die het park voor 70% controleert met Coucke die voor 30 % staat, kon de apotheker-investeerder aansluiten bij een sterke format die duidelijk succes had bij het brede publiek. Het management van Pairi Daiza was op veel voorbereid. Zo werkte het park een scenario uit voor wanneer een epizoötie zou uitbreken. Een epizoötie is een epidemie onder dieren waarbij er belangrijke sterfte is onder het dierenbestand. Het tegenovergestelde gebeurde dus. Er kwam een pandemie. De dieren bleven leven, maar de mensen vielen weg. Ook zonder bezoekers, en dus zonder inkomsten, moeten de dieren gevoed en verzorgd blijven worden. Dat is een dus een ernstige klap voor het bedrijf dat nu 23 banen schrapt.
Pairi Daiza ontwikkelde bij Coucke blijkbaar een voorliefde voor Wallonië. In het kleine Ardeense toerismestadje Durbuy zette Coucke zowat al zijn troeven in. Hij kocht er hotels en restaurants over, zette nieuwe gebouwen in de plaats, kocht een ontspanningspark met vele hectaren bosgrond, en twee golfterreinen. Net op het moment dat die investeringen bijna waren afgewerkt, sloeg corona toe en staat alles leeg.
Daarna kocht Coucke de meerderheid in Snowworld, een Nederlandse groep die overdekte sneeuwpistes uitbaat. Ook die activiteit ligt stil.
Ook in voetbal zag Coucke brood. Dus kocht hij de kustploeg KV Oostende en pootte er een nieuwe tribune neer. Later moest hij die ploeg terug halsoverkop verkopen omdat in Brussel eer en roem lonkte, en veel geld, met de sterploeg Anderlecht. Die overname bleek moeilijker dan verwacht en veroorzaakte ook zware onrust in Oostende waar Coucke nog steeds eigenaar bleef van de nieuwe tribune. Ook in die voetbalsector verliest Coucke nu geld. Zonder corona keek Anderlecht met Coucke al aan tegen een schuldenberg van 50 miljoen euro. (Lees verder onder de foto)
Vastgoed
Nog in Oostende kocht Marc Coucke 50 % over van de bouw- en vastgoedgroep Versluys die in handen was van zijn zakenpartner en vriend Bart Versluys. Naast de bouwactiviteit is Versluys zeer actief als projectontwikkelaar aan de kust, in Knokke en Oostende. Ook in het Nederlandse Cadzand is Versluys actief. In de vastgoedsector houden velen hun hart vast. Zal de sector op genoeg vertrouwen kunnen terugvallen na de lock down om alsnog zijn vroeger elan terug te vinden?
Farmasector
Als apotheker-investeerder en vroegere eigenaar van Omega Pharma is Coucke misschien nog best thuis in de farmasector. Hij werkte daar dan ook enkele belangrijke participaties af. Opmerkelijk is wel dat het steeds gaat om minderheidsbelangen: 37 % in miDiagnostics, 14 % in Fagron, 13 % in Droia, 17 % in Sophia Genetics en 13 % in Mithra (klik op de namen om meer te vernemen over de activiteiten van de bedrijven). Die farmabedrijven doen het relatief goed in deze gezondheidscrisis. Maar operationeel staan ze natuurlijk los van de andere investeringen van Coucke. De groep Ceres-Ceumed staat dan weer wel onder controle van Coucke maar die is actief in de sector van de gezondheids- en verzorgingsproducten.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat 2020 een rampenjaar wordt voor Alychlo, de centrale investeringsholding van Marc Coucke genoemd naar zijn twee dochters Alysée en Chloé. Ondertussen hangt hem nog altijd een loodzwaar geding boven het hoofd met de Amerikaanse groep Perrigo omtrent de overname van Omega Pharma. Maar Coucke is geen blinde investeerder. Hij wist zich te omringen met goede managers die mee zijn vermogen beheren en de bedrijven opvolgen waar hij geld in investeerde. Toch blijven het benarde tijden waarvan de uitkomst op dit moment nog onzeker is. Zeker inzake toerisme en leisure waar niemand er durft aan denken dat er misschien nog een nieuwe uitbraak van corona kan volgen.