Marc Coucke en Mike Lynch, de merkwaardige parallellen tussen Autonomy en Omega Pharma

Mike Lynch

De Zwitserse specialist in kankerdiagnose Sophia Genetics heeft 77 miljoen dollar groeikapitaal opgehaald. Alychlo, de investeringsholding van Marc Coucke, wordt daarbij de grootste aandeelhouder. Maar in dit verhaal lijkt één niet onbelangrijk detail tussen de mazen van het net te glippen. Enkele weken terug nam de investeerder Mike Lynch ontslag als bestuurder van Sophia Genetics. Lynch verkocht in 2011 zijn Brits softwarebedrijf Autonomy voor 11 miljard dollar aan de Amerikaanse gigant Hewlett Packard. Nu, na zes jaar juridisch onderzoek in de Verenigde Staten, worden 14 klachten geformuleerd tegen Lynch. De man wordt er van verdacht de omzet van Autonomy kunstmatig te hebben opgeblazen om de Amerikanen een kat in een zak te verkopen. Hij nam ondertussen ontslag uit de meeste van zijn officiële functies.

In 2011 betaalde Hewlett Packard (HP) een premie van 64 % op overname van Autonomy. Dat leek verantwoord voor een bedrijf met een omzet van 1 miljard dollar en een winstmarge van 43 %. Maar amper een jaar later incasseerde HP een minwaarde van maar liefst 8,8 miljard dollar op de operatie. Alle cijfers van het Brits overgenomen bedrijf bleken als een pudding in elkaar te zakken. HP vermoedde fraude. Nu, zes jaar en vele juridische stappen later, wordt dat vermoeden bevestigd. De vroegere financiële directeur van Autonomy werd deze zomer in de VS al schuldig bevonden. Nu vraagt de Amerikaanse justitie officieel de uitlevering van de Brit Mike Lynch.



Het verhaal van Lynch vertoont veel parallellen met de beschuldigingen die de Amerikaanse groep Perrigo formuleert aan het adres van Marc Coucke

Wat is er precies gebeurd? Autonomy verkocht zijn software niet rechtstreeks aan de klant maar werkte via “resellers”. Nu blijkt dat transacties met die doorverkopers gemanipuleerd werden. Softwarepaketten werden afgeleverd en geboekt als verkoop terwijl ze eigenlijk gewoon in de magazijnen van de resellers stonden. Verkoopcijfers werden ook verschoven over de kwartalen heen.

Het verhaal van Lynch en Autonomy vertoont veel parallellen met de beschuldigingen die de Amerikaanse groep Perrigo formuleert aan het adres van Marc Coucke bij de verkoop van Omega Pharma. Perrigo betaalde in 2015 2,5 miljard euro voor de aandelen Omega Pharma. De helft daarvan, 1,25 miljard euro, ging naar Coucke. Perrigo beweerde al snel dat het bij de aankoop van Omega Pharma werd bedrogen. Omzet en winst werden frauduleus opgekrikt, stelt Perrigo. Goederen van Omega Pharma die in concessie werden gegeven aan groothandelaren, zouden zijn geboekt als omzet. Ook Perrigo boekte zware verliezen af op de overname van Omega Pharma. Coucke ontkent virulent, maar riskeert maximaal 950 miljoen euro te moeten betalen. Dat is ongeveer evenveel als wat hij van Perrigo ontving.

Mike Lynch incasseerde 850 miljoen dollar op de verkoop van Autonomy. Na de verkoop trok hij zich terug op een landgoed in Suffolk waar hij zich toelegde op de kweek van exotische runderen. Hij werkte via zijn fonds Invoke een aantal investeringen af, onder meer in Sophia Genetics. Nu moet hij zich verdedigen tegen een mogelijk uitleveringsbevel aan de VS. Hij riskeert er een gevangenisstraf van 20 jaar. De man houdt zijn onschuld staande. Hij legde wel al zijn mandaten als bestuurder neer en nam ontslag als adviseur van de Britse regering en lid van de Britse Royal Society, één van de meest prestigieuze wetenschappelijke kringen.