De onstuitbare opmars van Thomas Spitaels

Docks Bruxsel in Schaarbeek, in opbouw. Ingenieur Thomas Spitaels, zoon van wijlen PS-topman Guy Spitaels, werkt met zijn ingenieursbedrijf TPF een merkwaardig groeiverhaal af. De omzet van TPF explodeerde in 2014 van 146 naar 236 miljoen euro. Die groei is in hoofdzaak het resultaat van een agressieve overnamepolitiek. Maar Spitaels verwacht ook veel van interne groei. De deelname van TPF aan het nieuwe Brusselse winkelcentrum Docks Bruxsel moet daarbij een hefboom zijn. In onze lijst zet Spitaels een serieuze stap voorwaarts, van de 457ste naar de 396ste plaats, goed voor een vermogen van 29 miljoen euro.TPF combineert een aantal activiteiten binnen de groep: engineering in burgerlijke en industriële bouwkunde, deskundige in energieprojecten, vastgoedpromotie en publieke concessies. De groei in 2014 vloeit hoofdzakelijk voort uit de overname van de Spaanse bureau’s Getinsa-Payamacotas en Euroestudios. Getinsa, gesitueerd in Madrid en goed voor 800 medewerkers waarvan 400 in Spanje, is nu voor 70 procent in handen van TPF. Payamacotas in Barcelona is een dochter van Getinsa en is nu voor 38 procent van TPF. Beide Spaanse bedrijven brengen niet alleen een aantal Spaanse projecten aan maar leveren ook opdrachten op in Vietnam, de Filipijnen, Peru, Algerije en Turkije. Hetzelfde verhaal gaat op voor Euroestudios. Daarnaast blijft TPF actief in Latijns-Amerika, Afrika en Oost-Europa, goed voor filialen in 42 landen en activiteiten in 52 landen.

De winst van TPV volgt de omzetgroei. De bedrijfswinst voor 2014 komt uit op 19,9 miljoen euro (13 miljoen in 2013), de nettowinst bedraagt 5,5 miljoen euro (3,4 miljoen). TPF betaalde 6,7 (4,9) miljoen euro belastingen. Het bedrijf reserveert 5 procent van zijn nettowinst voor goede doel projecten inzake kinderwelzijn. Thomas Spitaels controleert 70 procent van TPF, 30 procent zit bij zijn zakenpartner Christophe Gilain. Om de groei van het bedrijf te ondersteunen werd het kapitaal van TPF opgetrokken met 5 miljoen euro tot 18 miljoen euro.

In 2015 werden al drie overnames gerealiseerd. Het Braziliaanse Engesoft is goed voor 100 medewerkers. TPF beschikt nu in Brazilië over 650 medewerkers, goed voor 50 miljoen euro omzet. In Spanje werd het bedrijf TRN overgenomen, goed voor 40 medewerkers en in Frankrijk stapten 175 medewerkers van het bedrijf SNC-Lavalin over naar TPF.

In eigen land is TPF ondermeer betrokken bij de bouw van het nieuwe winkelcentrum Docks Bruxsel, goed voor 41.000 m² winkelruimte en bij de renovatie van het Administratief Centrum in Brussel, goed voor 70.000 m² bewerkte oppervlakte. Dat laatste project werd eind vorig jaar opgeleverd. TPF was ook betrokken bij de bouw van Airspace in Charleroi, de grootste simulator van vrije val in Europa met een tunnelhoogte van 17 meter.