De Rijkste Belg in wording: Chris Umé, de man die de doden terug tot leven kan brengen

Chris Umé (Foto: LinkedIn)

Hij is 33 jaar, hij is afkomstig uit Paal in Limburg, woont in Bangkok en werkt nu in de Verenigde Staten waar hij in de finale terecht komt van ‘America’s Got Talent’. In die finale zal hij een overleden iconische zanger terug tot leven brengen. Wellicht Elvis Presley. Ultiem is dat de grootste stunt die Chris Umé kan presteren met zijn jong Amerikaans bedrijf Metaphysic. Met doorgedreven digitale videotechnologie kan Umé niet eerder geziene menselijke effecten creëren. Deepfake wordt de technologie genoemd. Ultiem kan je een overleden persoon via artificiële intelligentie en deepfake technologie terug tot leven wekken. Nu nog enkel in ontastbaar videobeeld. Maar misschien ooit in robotica. Dokter Frankenstein is dan niet ver weg. Deepfake kan grenzeloos positief gebruikt worden, in entertainment en ontspanning maar bijvoorbeeld ook in revalidatie waar de hersenen van de patiënt op niet eerder geziene manieren worden gebruikt in herstel therapieën. Maar misbruiken liggen even snel voor de hand.

Chris Umé startte ooit als radiomedewerker van Q Music. Hij volgde opleidingen in cameratechnieken en special effects. Maar hij deed vooral aan zelfstudie. In de media werd hij al ontdekt vanwege zijn video stuntwerk. Zo liet hij Tom Cruise dingen zeggen die nooit waren gezegd. In de video onderaan dit artikel kan u de verbazingwekkende effecten zien die Umé beheerst en gebruikt. Twee mannelijke juryleden en presentator Terry Crews leken de aria ‘Nessun Dorma’ te zingen, terwijl het eigenlijk drie operazangers waren die het lied brachten.



Voor Umé is de hele show een pr-stunt die hem onnoemelijk veel voordeel oplevert. In de VS concurreert hij met megastudio’s zoals Disney. Nu zet hij een mega stap voorwaarts en geeft de concurrentie het nakijken. Samen met zijn broer Kevin en de Londense miljonair Tom Graham, bekend als bitcoin investeerder, richtte hij het bedrijf Metaphysic op. Begin dit jaar haalden ze 7,5 miljoen dollar startkapitaal op. Het bedrijf zat onmiddellijk in het oog van de grote Amerikaanse durfkapitalisten.

De weg naar roem en fortuin ligt open voor Umé. Maar diezelfde weg lag ook open voor de Vlamingen Jo Lernout en Pol Hauspie. In beide gevallen gaat het om nieuwe baanbrekende technologie. Maar nog veel belangrijker, in beide gevallen werden al die nieuwe toepassingen van nabij opgevolgd door allerlei intelligentie- en spionagediensten. Beeld u in dat de Amerikaanse president overlijdt één dag vooraleer hij een langverwachte speech moet geven. En dat Umé hem tijdelijk in televisiebeeld terug tot leven wekt. Dat is precies wat hij gaat doen op 13 september in de finale van ‘America’s Got Talent’. Met Elvis Presley. Of met Jacques Brel zoals in de video hieronder. Umé zelf beseft het onderliggend risico van zijn eigen uitvinding. Met de tool Every Anyone kunnen gebruikers een hyperrealistische avatar creëren en tegelijk hun eigen biometrische gezichts- en stemdata controleren. “Ik raad elk bekend gezicht aan een databank met eigen beelden aan te leggen en die vaak genoeg te updaten.”, zo zei Umé daarover zelf al. “We hebben al de vraag gekregen om dat te doen voor een grote acteur die na zijn dood verder wil acteren.” Zoals gezegd, Frankenstein is niet ver weg.