De vreemde Franse vrijgevigheid van Georges Forrest

George Forrest De Belgische investeerder in Afrika Georges Forrest, van wie we vorige week nog een verlies bekend maakten van 16 miljoen euro bij de verkoop van twee Congolese cementbedrijven, blijkt er een vreemde vrijgevigheid op na te houden in Frankrijk. De voorbije maanden doken verschillende betalingen van Forrest op in gerechtelijke dossiers. Daarbij loopt één lijn door alle betalingen: ze hebben te maken met de politieke partij Les Républicains van de gewezen Franse president Nicolas Sarkozy. En ook een beetje met de Belgische MR van Didier Reynders, goede bekende van Sarkozy.



Laten we beginnen met een Belgisch-Frans dossier, Kazachgate, of hoe de Kazachse oligarch en miljardair Patokh Chodiev in 2011 als eerste kon genieten van de pas goedgekeurde Belgische fraude afkoopwet.

Chodiev, gedomicilieerd in Waterloo, was sedert 1995 samen met twee andere Kazachse oligarchen verwikkeld in een zaak van witwassen en schriftvervalsing rond het Belgische gas- en elektriciteitsbedrijf Tractebel. In 2010 sloot de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy met de Kazachse president Nursultan Nazarbayev een akkoord af omtrent de levering van 45 helikopters aan Kazachstan door het Franse bedrijf Eurocopter, nu Airbus Helicopters. Volgens een geheim rapport van Elysée-vertrouweling Etienne des Rosaies, die naam moet u even onthouden, zou Sarkozy in ruil beloofd hebben dat hij druk ging uitoefenen in de zaak van de drie met de president bevriende Kazachse oligarchen die in België problemen hadden met Justitie.

Chodiev betaalde 578.000 euro ereloon aan zijn advocaat Armand De Decker

De toenmalige MR-senator, gewezen senaatsvoorzitter en logelid Armand De Decker, die ook advocaat van Chodiev was, zou er vervolgens in België op vraag van de Fransen met succes voor gezorgd hebben dat de wet sneller dan voorzien door het parlement werd gejaagd. En zo werd Chodiev de eerste die in juni 2011 van de afkoopwet kon gebruik maken. Hij kocht zijn proces af voor 23 miljoen euro. In die periode betaalde hij ook 578.000 euro aan zijn advocaat Armand De Decker. Volgens die laatste een ‘ereloon’ voor 400 uur hard werken aan het moeilijke dossier van Chodiev.

Etienne des Rosaies dus, die ontving van Georges Forrest een betaling van 95.000 euro. Volgens des Rosaies, die ondertussen in verdenking is gesteld van corruptie, de betaling voor geleverde diensten. Forrest van zijn kant stelt dat hij Chodiev nooit heeft gekend en dat hij er nooit heeft voor gewerkt. Forrest onderhoudt wel nauwe banden met de zowel de Belgische MR als haar tegenhanger in Frankrijk.

“Het ging zelfs zover dat de mannen een keer onder de douche, net als tieners op schoolvakantie, hun ‘gereedschap’ gingen vergelijken.”

Forrest zou met des Rosaies in contact zijn gebracht door Patrick Balkany, burgemeester van de Franse gemeente Levallois, parlementslid voor Les Républicains en vooral goede vriend van het echtpaar Sarkozy. De meest legendarische anekdote daarover komt van een voormalig gemeenschappelijke vriend, Didier Schuller. Die vertelt in het boek ‘French Corruption’ van twee onderzoeksjournalisten van Le Monde hoe de twee koppels samen weekenden doorbrachten in sauna’s en jacuzzi’s. “Het ging zelfs zover dat de mannen een keer onder de douche, net als tieners op schoolvakantie, hun ‘gereedschap’ gingen vergelijken.” In de zomer van vorig jaar nog namen Isabelle en Patrick Balkany hun intrek bij Sarkozy en Carla Bruni op hun vakantieverblijf in Cap Nègre in Zuid-Frankrijk.

Echtpaar Balkany
Het echtpaar Balkany

Diezelfde Patrick Balkany is al enkele maanden de inzet van een fraudeonderzoek door de bekende Franse onderzoeksrechter Renaud Van Ruymbeke. De parlementaire onschendbaarheid van Balkany werd opgeheven. Een ondertussen ingewikkeld verhaal dat begint bij de aankoop van drie grote villa’s door het echtpaar Balkany: de Villa Pamplemousse op het Caraïbische eiland Sint Maarten en verder twee grote villa’s in Marokko. Alle drie behoren ze officieel toe aan offshore vennootschappen maar volgens van Ruymbeke is het echtpaar Balkany de ware eigenaar. Meer zelfs, die villa’s zijn aangekocht met 5 miljoen euro steekpenningen. Bij de witwasconstructie zou Balkany advies hebben gekregen van het advocatenkantoor waar Nicolas Sarkozy partner is.

Forrest betaalde 5 miljoen dollar commissie voor een nooit uitgevoerde overeenkomst

En hier komt Georges Forrest op de proppen. Op 18 september vorig jaar gaat die een verklaring afleggen bij Van Ruymbeke. In 2008 was er een ontmoeting tussen Forrest en Balkany. Die laatste wist dat Forrest interesse had om een uraniummijn te kopen. En Balkany wist er zo een te koop staan, de Forsys Metals Corp. mijn in Namibië. Volgens Forrest had Balkany de regering van Namibië gemasseerd waardoor er geen bezwaar was tegen de verkoop. De overname kostte 500 miljoen dollar. Volgens Forrest ging 1 procent daarvan, 5 miljoen dollar, als commissie voor geleverd werk naar Patrick Balkany. Nog steeds volgens Forrest werd de 5 miljoen gestort op de Zwitserse rekening van de Panamese vennootschap Himola via de Commerz Bank in Singapore. Hij zou het rekeningnummer van Balkany zelf gekregen hebben.

Een merkwaardig verhaal als je weet dat de verkoop van Forsys nooit is doorgegaan omdat Forrest de nodige fondsen niet kon bij elkaar krijgen. Forsys is trouwens een Canadees beursgenoteerd bedrijf en daar heeft de regering van Namibië niet veel zeggingsschap over. Ook merkwaardig als je weet dat de Amerikaanse inlichtingendiensten er verschillende landen, waaronder België, vanop de hoogte brachten dat Forrest met Iran negocieerde om uranium door te verkopen aan de Iranezen, een rapport dat werd gelekt door Wikileaks.

Al deze verhalen vormen spek voor de bek van de Franse kwaliteitskranten en internet onderzoeksjournalisten. Zeker in het licht van de komende Franse presidentsverkiezingen waar Sarkozy een nieuwe gooi naar de macht wil doen.