Diefstal van de eeuw in taxidermie: 850 stukken ter waarde van 3 miljoen euro vervreemd

Het moet één van de meest vreemde diefstallen zijn van de voorbije jaren: 850 opgezette dieren en dierenhuiden die zijn gestolen uit de ateliers van wat één van de grootste taxidermisten van België moet zijn. Een werknemer van de Masaï Gallery in Sprimont in de provincie Luik verkocht twee jaar lang opgezette dieren achter de rug om van de eigenaar van het taxidermie bedrijf. In totaal werden op die manier 850 stukken vervreemd, goed voor een marktwaarde van 3 miljoen euro. De werknemer vertelde de eigenaar van de zaak Christian Polis dat de dieren voor verkoop in consignatie waren gegeven aan verschillende winkels. In werkelijkheid verkocht hij ze in eigen naam, op facturen van Masaï Gallery waarvan de rekeningnummers waren vervalst.



35.000 euro voor een opgezette tijger, tot 50.000 euro voor een sneeuwpanter. Dat zijn zowat de topprijzen die worden betaald voor de aankoop van opgezette dieren. Kopers zijn zowel musea als particulieren. Jagers zijn een doelgroep. Ze laten trofeeën maken van hun jachtbuit. Gereglementeerd weliswaar. Elk opgezet dier moet voorzien zijn van internationaal certificaat dat de legale herkomst van het dier bevestigt. Eens opgezet begint de volgende moeilijke opdracht: het transport naar de klant.

Het is in zowat al die zaken dat de betrokken werknemer zijn werkgever heeft in de zak gezet. Hij verkocht dieren achter zijn rug om, soms tegen belachelijk lage prijzen. Hij handelde in certificaten en liet klanten voorschotten betalen voor transporten die nooit werden uitgevoerd. Hoe het zo ver kon komen? Vooreerst omdat de werknemer het vertrouwen won van Christian Polis. Maar ook omdat die laatste een voorraad dieren aanhield van maar liefst 4.000 stuks. Een deel daarvan in een eigen collectie die hij wou onderbrengen in een eigen museum. 600 stukken zouden ontstolen zijn aan het bedrijf, 250 stukken uit de privé collectie. De betrokken werknemer kon lijsten voorleggen van winkels die zogezegd de stukken in consignatie hadden gekregen voor verkoop, een gangbare praktijk. In totaal kon hij zo 500 stukken verantwoorden die eigenlijk al frauduleus waren verkocht. (Lees verder onder de foto)

De verkoopruimte van Masaï Gallery in betere tijden (Foto: RV)

Het hoeft niet gezegd dat Christian Polis in zak en as zit. Het dossier wordt nu onderzocht door het Luikse gerecht. Masaï Gallery boekt al enkele jaren verlies en kijkt aan tegen een negatief eigen vermogen. Het bedrijf zal extra inspanningen leveren om zijn voorraad af te bouwen en het verlies te beperken, zo leert het jaarverslag 2019. Maar dat dit op dergelijke manier zou gebeurden, was niet de bedoeling. In onderstaande video kan u kennismaken met Masaï Gallery.