Dmitry Ribolovlev: de connectie Monaco-België (en een beetje Cyprus)

Dmitry Ribolovlev (rechts) in de tribune van Cercle Brugge. (Foto: Belga Images)

Hij gaat door als één van de meest harde oligarchen, een man die weinig zegt maar vooral geen tegenspraak duldt. Het vermogen van de 56 jarige Dmitry Ribolovlev wordt geschat op een slordige 6,5 miljard dollar. Ribolovlev koopt relaties. Hij controleert 66 % van de voetbalploeg AS Monaco terwijl 33 % in handen is van de familie Grimaldi. Meteen daarop werd Louis Ducruet benoemd tot ‘general recruiter’ van de ploeg. Louis is de zoon van prinses Stéphanie en de 14de opvolger in lijn van prins Albert. De oligarch werd bij prins Albert van Monaco geïntroduceerd door Willy De Bruyn, de manager die Brussel inruilde voor Monaco. De Bruyn zal ook bemiddelen bij de overname van AS Monaco door Ribolovlev. Wanneer Ribolovlev een tweede voetbalinvestering zoekt, brengt de West-Vlaming Filips Dhondt hem naar Cercle Brugge. Financieel zoekt Ribolovlev onderdak in Cyprus. Het leverde hem ook de dubbele Cypriotisch-Russische nationaliteit op.

Ribolovlev werd geboren in 1966 in Perm, een industriestad in de Oeral. Zijn levensloop zit vol grijze gebieden. Duidelijk is dat hij snel eigenaar en grote baas wordt van Uralkali, een toonaangevend Russisch bedrijf in de productie van kaliummeststoffen. In 1996 op 30-jarige leeftijd werd hij ervan beschuldigd de algemeen directeur van Neftekhimik te hebben vermoord, een bedrijf dat kort na de verdwijning van de directeur onder controle van Ribolovlev was gekomen. Na elf maanden gevangenisstraf wordt de jonge oligarch vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.



Begin deze eeuw wordt hij door de Belgische zakenman Willy De Bruyn geïntroduceerd in de kringen van grote vermogens in Monaco. De oligarch volgt in 2011 in de voetsporen van zijn oudste dochter, Ekaterina die was verhuisd naar het prinsdom. De magnaat van de mijnbouwsector had op dat moment het grootste deel van zijn imperium verkocht aan zijn landgenoot Suleyman Kerimov. En Ribolovlev doet de dingen graag groots. In Monaco koopt hij voor 230 miljoen euro La Belle Epoque, een woning van 2.000 m². Het pand werd in 1999 het toneel van een brandstichting. Het was op dat moment eigendom van de Libanese bankier Edmond Safra.

In december 2011 onderhandelde hij op voorspraak van Willy De Bruyn met prins Albert over de aankoop van 66% van de aandelen van de AS Monaco. De voetbalploeg was in sportieve termen gesproken meer dood dan levend. De oligarch investeert op korte termijn meer dan 200 miljoen euro in de club. Meteen wordt Louis Ducruet benoemd tot ‘general recruiter’ van de ploeg. Louis is de zoon van prinses Stéphanie en de 14de opvolger van prins Albert.

Maar wie is Willy De Bruyn? De Brusselaar, die ooit nog speelde bij de jeugdploegen van Anderlecht, arriveert midden de jaren ‘70 in Monaco. In opdracht van zijn werkgever, een grote hotelgroep, moet hij een Monegasks hotel renoveren. Hij ontmoet er de jonge prins Albert die hij kan beïndrukken met zijn netwerk van relaties. Al snel stoot hij door tot de hoogste kringen. Hij wordt bestuurder van de ‘Société des bains de mer de Monaco’ de vastgoed- en leisureholding van de familie Grimaldi. Daarna volgt een bestuurdersmandaat bij de ‘Automobile Club de Monaco’, de organisator van Grote Prijs Formule 1 van de stadstaat. Het is ook Willy De Bruyn die Sergueï Dyadechko binnenhaalt als nieuwe eigenaar van de basketbalploeg AS Monaco. Dyadechko is een Oekraïnse oligarch uit de Donbass. De Bruyn wordt daarop voorzitter van de basketploeg. (Lees verder onder de foto)

Willy De Bruyn, hier gevierd door het Roca basketbalteam van Monaco.

De Bruyn is incontournable in Monaco. In 2015 omschrijft de Franse krant Le Monde de gewezen Brusselaar als ‘L’autre tsar de Monaco’, de tweede tsaar dus, na Rybolovlev. Die laatste komt bij De Bruyn terecht nadat hij tevergeefs pogingen had gedaan om in Genève een Zwitser paspoort te verkrijgen. Het wordt hem geweigerd omdat hij geen Frans spreekt. In Monaco komt hij bij daarop bij De Bruyn terecht. Toch kiest Ribolovlev ultiem nog voor een andere oplossing. Hij koopt een kleine 10 % van de Bank of Cyrpus, de grootste Cypriotische bank op het Europees-Aziatische eiland dat open staat voor grote Russische vermogens. Het levert hem meteen de Cypriotische nationaliteit op. Wanneer de bankencrisis toeslaat in 2008 incasseert Ribolovlev een verlies van 600 miljoen euro in Cyprus. Het zal hem niet stoppen zijn opgang voort te zetten onder meer als investeerder in opmerkelijk luxevastgoed. Zo koopt hij onder meer twee luxechalets, onderdeel van het hotel Alpina, in het prestigieuze Gstaad, goed voor 230 miljoen euro. Zijn dochter Ekaterina koopt het Griekse eiland Skorpios over van de familie Onassis voor 153 miljoen dollar. Net als Ekaterina is Atina Onassis, kleindochter van Aristoteles Onassis, een fervent paardrijdster. Later koopt Ekaterina nog een flat in New York voor 88 miljoen dollar. (Lees verder onder de foto)

De recente overstap van Philippe Clement van Club Brugge naar het Monaco van Dmitry Ribolovlev kadert nog in de oude Monaco relaties. (Foto: Belga Images)

In België is de oligarch vooral bekend als eigenaar van Cercle Brugge. Ook nu weer speelt een Belg, dit keer een West-Vlaming, een belangrijke rol. De nu 60-jarige Filips Dhondt ging in 2012 bij AS Monaco van start als managing director. Daarvoor was hij onder meer actief bij Cercle Brugge als algemeen directeur en was hij manager bij Club Brugge en Zulte-Waregem, alsook bij Ujpest Dosza in Hongarije. Wanneer Cercle in 2017 door Rybolovlev en AS Monaco werd overgenomen had Dhondt vooral een adviserende rol, onder andere binnen de doorgevoerde kapitaalsverhoging bij Brugge. In 2019 stapte hij op bij Monaco. Toch speelde hij nog een niet onbelangrijke rol bij de recente overstap van de trainer Philippe Clement van Club Brugge naar Monaco.