DUST: film op komst over Lernout & Hauspie

 

Pol Hauspie (l) en Jo Lernaut (r) in 2010 in de rechtbank. (Foto: Belga Images)

Binnenkort starten in Brussel de opnames voor ‘Dust’, een film gebaseerd op het verhaal van Jo Lernout en Paul Hauspie. Hun spraaktechnologie bedrijf L&H ging in 2001 frauduleus failliet en zorgde voor een schokgolf in de Westhoek en ver daarbuiten. Het scenario voor de film is een product van Angelo Tijssens, gekend als co-scenarist van de films Girl en Close van Lukas Dhont. ‘Dust’ gaat over ‘twee succesvolle zakenmannen uit West-Vlaanderen, die zien hoe hun frauduleuze zaken onthuld dreigen te worden. Het enige wat hen rest is een regenachtige zondag om in het reine te komen met zichzelf en met elkaar.’, zo klinkt het in de pitch. De kans is klein dat ‘Dust’ iets zal bijdragen aan het persoonlijke verwerkingsproces van beide gevallen West-Vlaamse ondernemers.



Angelo Tijssens was veertien jaar lang acteur en theatermaker bij Onroerend Goed, schreef als co-scenarist met Lukas Dhont aan de bekroonde films ‘Girl’ en ‘Close’ en debuteerde in 2022 als auteur met het rauwe, uitgebeende boek ‘De randen’ over het stroeve zoeken van een homoseksuele man naar liefde en affectie. Nu vind hij dus zijn inspiratie in het ondernemersduo Jo Lernout en Paul Hauspie.

De ondergang van Lernout&Hauspie ligt al een kwarteeuw achter ons. Beide ondernemers zijn ondertussen de 70 al een tijdje gepasseerd. Beide werden in 2010 ook veroordeeld tot vijf jaar waarvan drie jaar effectief. De nu 77-jarige Lernout trok naar de Filipijnen en bouwde er in armoede een nieuw gezin op. Een heupoperatie bracht hem later terug naar West-Vlaanderen, meteen goed voor een paginagrote foto op de cover van de lokale krant. Hij zette in de Filipijnen twee kleinschalige projecten op, één inzake digitaal leren en één inzake smartbrillen. En hij ging opnieuw op zoek naar investeerders.

Pol Hauspie van zijn kant trok na het proces naar Zuid-Afrika, naar het continent waar hij opgroeide. Vader Hauspie werkte vóór de onafhankelijkheid voor de Belgische staat in Congo. “Het bleef altijd het continent van mijn hart. Het zat in me. Afrika was een soort microbe. Zuid-Afrika is ook het land dat me de kans heeft gegeven om te genezen van het debacle. Op een bepaald moment zag ik mezelf in de spiegel. Ik dacht, in het West-Vlaams: Wuk nu? Wat nu? Ik kwam tot de conclusie dat ik de gemeenschap nooit zou kunnen teruggeven wat verloren is. Maar ik besefte dat ik iets kon teruggeven op een ander vlak.” zo vertelde hij daarover. Hij wil in Afrika met zijn ‘Happiness Web’ kansen creëren voor lokale talentvolle jongeren.

Vraag is dus hoe groot de kans is dat al die nuances aan bod komen in de film. Scenario schrijver Angelo Tijssens heeft alvast bewezen dat hij diepgang zoekt in zijn scenario’s die maatschappelijke dossiers niet uit de weg gaan.