Eén miljoen euro voor tekening Hergé

Quick & FlupkeOp de Brusselse antiek beurs Brafa, die in Brussel nog loopt tot 31 januari, biedt het gespecialiseerde huis Huberty & Breyne een originele tekening aan van Hergé voor de ronde prijs van 1 miljoen euro. Het gaat om een zwart wit tekening in Chinese inkt, getekend door Hergé in 1951 en later ingekleurd gebruikt voor de cover van het vijfde album van Quick & Flupke. Er zouden slechts twee originele tekeningen van Quick & Flupke op de private markt te koop zijn. Alle andere originele tekeningen zitten in vaste handen, voor het grootste deel bij de Fondation Hergé, die de nalatenschap van de Brusselse tekenaar beheert.



Quick en Flupke, twee Brusselse ‘ketjes’, zijn twee minder gekende figuren van Hergé. Ze zien het levenslicht in 1930, één jaar later dan Kuifje. Ze duiken zelfs even op in twee Kuifjes albums, “Kuifje in Congo” en “De mysterieuze ster”. De prent in kwestie werd door Hergé getekend in 1951. Later werd de ingekleurde versie gebruikt voor de cover van het vijfde album van Quick & Flupke.

Op de prent zien we hoe beide bengels politie agent 15, de voorloper van Jansen en Jansen, in het ootje nemen. Ze hebben op de muur een eigen gemaakte affiche gehangen die vol taalfouten staat en die zegt dat het strikt verboden is hier affiches op te hangen. De prijs van de tekening is grotendeels bepaald door de intrinsieke waarde plus haar zeldzaamheid.